REACȚII. Ioan Ghișe: Propunerea lui Ponta privitoare la Kovesi este o trădare a electoratului USL

Data publicării:
kovesi laura codruta mic - mfax


Actualizare 11.25. PC propune pentru azi o întâlnire oficială a liderilor USL.

_________________________

„Este o trădare a electoratului USL, care a votat pentru demiterea lui Băsescu și a clicii lui”, a declarat Ioan Ghișe, pe tema propunerii.

„A vota sau a desemna o persoană în fruntea Parchetului exact așa cum dorește Băsescu, pentru a i se putea proteja infracțiunile comise, asta înseamnă o trădare a electoratului și a partenerilor de guvernare”, a subliniat el.

„Trebuie să existe o discuție la conducerea USL. PNL va avea ședința Biroului permanent astăzi. Nu se pune problema ca premierul să demisioneze, dar e necesară o repoziționare”, a mai spus Ghișe.

Vasile Blaga: Liberalii au încasat-o din nou

„Ne interesează mai puțin cum îi cheamă pe cei desemnați, atât timp cât procedurile legale sunt respectate. Vedem însă parcursul lui Ponta din ultimele zile. A existat de ieri dovada supremă că minte cum respiră”, a spus Vasile Blaga. „Nu te poți baza pe Ponta, minte în permanență. Liberalii o încasează din nou, în speranța că vor avea președinte în 2014, ceea ce nu se va întâmpla”, a subliniat el.

„Pierde USL în această situație, românii își dau seama încet, încet. Ne aflăm în fața unei noi telenovele”, a spus Blaga.

Mihăiță Calimente, PNL: Colegii mei sunt bulversați

„Nu pot să înțeleg cum în 24 de ore premierul și-a schimbat părerea de trei ori. E surprinzător. Azi vom avea Biroul permanent, se va discuta care va fi poziția partidului”, a spus Mihăiță Calimente, deputat PNL.

„Traian Băsescu nu cred că putea să îl preseze pe premier, pentru că nu avea mijloacele. Premierul singur va trebuie să spună care a fost raționamentul. Această cascadă de răzgândiri nu știu cum poate fi justificată. Mulți dintre colegii mei sunt bulversați de rapiditatea schimbărilor ideilor”, a subliniat el.

Liderii PNL au fost extrem de surprinși și spun că nu se așteptau la acest lucru când au aflat că Victor Ponta a trimis până la urmă propunerile pentru șefia parchetelor către CSM. Liberalii erau pregătiți astăzi să nominalizeze un nou ministru al Justiției. 

În aceste condiții, liberalii iau în calcul renunțarea la acest minister, așa cum spunea Crin Antonescu în urmă cu câteva zile.

Liberalii mergeau aseară pe două variante, să propună un ministru politic sau să meargă pe mâna unui tehnocrat.

Citiți și: Ludovic Orban: „Pentru mine, începând de astăzi, Victor Ponta este egal cu Traian Băsescu”

Florin Iordache, PSD: USL nu este în pericol

„Ponta, prin propunerile făcute, nu a făcut altceva decât să deblocheze situația din justiție. A realizat o analiză și a făcut un lucru foarte bun”, a declarat Florin Iordache, deputat PSD.

„Ponta are pregătirea necesară, nu trebuia să se consulte neapărat cu cineva”, a adăugat el. „USL nu e în pericol, în niciun caz”, a subliniat Iordache.

Valeriu Zgonea, PSD: E vorba de credibilitatea noastră și la Bruxelles, și la Washington

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, spune că aceste propuneri urmează o procedură normală într-un stat democratic. „Este o procedură pe care trebuie să o aibă orice prim-ministru”, a spus Zgonea. Valeriu Zgonea a spus că nu a vorbit cu Crin Antonescu despre acest subiect, dar propunerea pentru procurori este atributul acualului ministru. „Pot să vă spun că este un atribut constituțional pe care-l are domnia sa. Este vorba de credibilitatea noastră și la Bruxelles, și la Washington, avem nevoie de o anumită credibilitate cu două propuneri care sunt apolitice”, a subliniat Zgonea.

 „Antonescu e copreședintele USL, suntem o echipă ce a câștigat alegerile și avem încrederea cetățenilor. Trebuie însă să acționăm ca o echipă, interesele noastre sunt comune”, a declarat Valeriu Zgonea. „Nu a făcut nici joc de imagine, nici pe răzgânditul. E o chestiune strict legată de atitudinea celor de la CSM. Cu cât decizia e mai rapidă, cu atât putem discuta mai rapid despre problemele noastre, nu să dăm explicații partenerilor europeni. E foarte bine ce a făcut Ponta, Antonescu are susținerea mea pentru acțiunile viitoare. S-a demonstrat responsabilitate într-un moment delicat”, a subliniat el.

„Când am ales calea de a merge cu liberalii pe un drum lung, ne-am înțeles care sunt lucrurile din trecut ce ne despart și despre care nu trebuie să vorbim, și lucrurile care ne apropie”, a mai spus Zgonea. Nu se rupe USL, a asigurat el. „România trebuie să arate că e un garant de stabilitate în zonă. Ponta a luat o decizie importantă, pe care o salut, va avea rezonanță la Bruxelles”, consideră Zgonea.

Peter Eckstein Kovacs: Dacă cei șase au încrederea breslei, mi se pare că soluția este acceptabilă

În privința răzgândirii lui Victor Ponta de propunere a Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA, el a răspuns:

„Pentru mine acest lucru este ok, chiar dacă nu este în consonanță cu cerința Comisiei Europene să se facă selecție transparentă. Aici, bâlbâiala de care a dat dovadă domnul Ponta nu știu ce arată, că este nesigur, că are influențe din mai multe părți și se cam îndoaie. Cred că soluția găsită este și o presiune a timpului, a fost cunoscut că mandatul domnului Morar expiră”, a spus Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidențial și membru UDMR.

În legătură cu influențele propunerii lui Victor Ponta, fostul consilier a adăugat:

„Dacă cei șase au încrederea breslei, mi se pare că soluția este acceptabilă. Aceste bâlbâieli îl privesc. Miza cea mare este și aici văd rolul Partidului Conservator și a lui Dan Voiculescu ca să aservească justiția și să găsească șefii parchetelor parteneri pentru a eluda legea și răspundera domniei sale penale, ăsta e scenariul negativ, din punctul meu de vedere”, a adăugat el.

Cu privire la declarația lui Daniel Morar cum că Laura Codruța Kovesi nu are expertiză și CV în anticorupie, Peter Eckstein Kovacs a comentat:

„Nu pot să fiu de accord cu Daniel Morar. Doamna Kovesi s-a dovedit a fi un lider al procurorilor, care și-a făcut foarte bine treaba, și acest a lucru a fost recunoscut în toate rapoartele venite de la Comisia Europeană. Domnul Morar poate are o slăbiciune pentru cei din sistem, pe care îi cunoaște. Cred că aici, domnul Morar un pic a mers pe apărarea instituției din care cu onor a făcut parte”, a adăugat Peter Eckstein Kovacs.

Cristian Preda, PDL: Salut faptul că V. Ponta a trecut peste presiunile făcute de aliații săi

Eurodeputatul PDL Cristian Preda, a salutat faptul că premierul Victor Ponta a revenit asupra deciziei anunțate marți și a trimis, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerile pentru șefia parchetelor.

Salut faptul că Victor Ponta a trecut peste presiunea exercitată de PNL și de Partidul Conservator. A avut capacitatea să treacă peste presiunea fantastică exercitată de aliații săi”, a declarat Cristian Preda.

Europarlamentarul PDL a ținut să precizeze că nu este „încântat” de una dintre propunerile premierului: Tiberiu Nițu, nominalizat pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este o propunere avizată negativ de CSM și respinsă de președintele Traian Băsescu în timpul mandatului fostului ministru al Justiției, Mona Pivniceru, a reamintit Cristian Preda. 

Alexandru Athanasiu, PSD: „Îmi este imposibil să intru în circumvoluțiunile lui V. Ponta”

Alexandru Athanasiu, membru fondator al PSD, a declarat că nu își explică de ce Victor Ponta a trimis azi CSM propunerile sale pentru șefia parchetelor, la o zi după ce premierul afirmase că este nevoie de o procedură riguroasă de selecție, care ar urma să cadă în sarcina viitorului ministru al Justiției.

Mie îmi este imposibil să explic acest lucru. Nu pot să intru în circumvoluțiunile domnului Ponta și nici în actul său de voință politică”, a declarat Alexandru Athanasiu.

Acesta a subliniat însă că decizia premierului, care este și ministru interimar al Justiției, este legală „În matricea legii, propunerea domnului prim-ministru e corectă. Dânsul nu a excedat legea, nu a depășit limitele legii”, a spus Alexandru Athanasiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...