Secrete îngropate în arhiva statului. Comuniștii au ascuns, în documente, regimul de înfometare

Data publicării:
VISINESCU ARTISTIC
Alexandru Vișinescu a murit

Cel puţin 15 documente ce reglementau regimul din închisorile comuniste au fost ţinute la secret şi au devenit publice abia în iulie 2015, la finalul procesului lui Alexandru Vişinescu. Rudele victimelor povestesc cât de anevoioasă a fost aflarea adevărului.

S-a făcut o hotărâre de guvern, care a fost iniţiată prin aprilie de ANP şi trimisă la avizare, o chestie complicată, să se avizeze de toată lumea care ar putea să aibă ceva de spus. Pe urmă să se afişeze să vadă toată lumea dacă există obiecţii la desecretizare. Apoi a putut fi pus pe ordinea de zi a Guvernului, care mai avea şi alte treburi, în sfârşit i-a venit rândul, a fost votată, apoi am aşteptat până a fost publicată în Monitorul Oficial”, spune Anca Cernea, fiica unui deţinut politic.

În aceste documente scrie, negru pe alb, ce ar fi trebuit să mănânce un deţinut din penitenciarele comuniste. Pâine integrală, carne de vită, slănină, legume proaspete. Sunt alimente pe care, spun mulţi dintre cei care au îndurat calvarul temniţelor comuniste, nu le-au văzut niciodată în lungii ani de detenţie.

Acolo nu mâncai buruiană din aia care seamănă cu pătrunjelul, îţi dădea o zeamă lungă cu două boabe de fasole şi bătaie cât se poate”, își amintește un fost deţinut politic.

Era regimul impus de cei care conduceau temniţele comuniste. Un regim ţintit spre exterminarea celor care aveau ceva de spus împotriva sistemului. Anca Preda a copilărit cu poveşti din penitenciarele groazei. Bunicul şi tatăl ei au stat câte zece ani în închisoarea Râmnicu Sărat, chiar în vremea lui Alexandru Vişinescu.

Faptul că a fost chinuit şi omorât Ion Mihalache şi ei erau prezenţi, auzeau toate sunetele alea îngrozitoare, bătăile, strigătele lui, erau la fel de indignaţi indiferent cât timp trecuse, iar numele lui Vişinescu apărea”, spune Anca Cernea.

Alexandru Vişnescu este primul torţionar condamnat la închisoare, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor. Pentru crime împotriva umanităţii mai este judecat şi Ion Ficior, fostul comandant al penitenciarului de la Periprava. Istoricii au identificat alte 35 de persoane de al căror nume se leagă moartea deţinuţilor politici, dar va mai trece timp până să răspundă în faţa legii.

La un număr de 12 prezumaţi torţionari din celebra listă de 35, nu am găsit elemente documentare ca să putem face o sesizare penală”, a declarat Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER.

În primă instanţă Alexandru Vişinescu a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare şi trebuie să plătească 300 de mii de euro despăgubiri rudelor foştilor deţinuţi politici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...