Spionaj Gazprom în România. Președintele Serbiei, după perchezițiile la NIS Petrol: Nu are de-a face cu noi, sunt mai mult ruși

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: Profimedia Images

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a reacționat după perchezițiile DIICOT la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom. El a susținut că acestea dăunează imaginii țării, în condițiile în care NIS Petrol e o companie sârbă, dar, dacă acuzațiile sunt adevărate, nu e vorba de cetățeni sârbi, potrivit Euronews Serbia.

„Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu sunt cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română”, a spus el.

Vucici a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională, „să-i disciplineze pe cei pe care unii îi consideră neascultători”.

„Acuză una din subsidiarele NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, ăsta e singurul lucru care ne mai lipsea. Explică acum că asta nu are nicio legatura cu statul sârb, când va fi anunțat în toate știrile din lume despre o companie din Belgrad”, a spus el.

NIS a precizat că „a cooperat și va coopera pe deplin cu toate autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România”.

Declarațiile vin după ce DIICOT a făcut 9 percheziții în București și Timișoara la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, potrivit comunicatului procurorilor.

De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre. Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova. Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol.

4 persoane au fost acuzate de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Fiica Antoniei s-a transformat într-o adolescentă superbă. Seamănă leit cu artista, e pasionată de dans și...
Film Now
Demi Moore nu e impecabilă numai la gale, ci și într-o zi banală. Cei 61 de ani ai săi nu descriu nici cum se...
Adevarul
Românii din Roșia Montană, El Dorado din Ardeal. „Se găsea aur și în noroiul drumurilor" FOTO VIDEO
Newsweek
Veronica", rolul pe care s-au „bătut" două fetițe. De ce a purtat perucă mica eroină a filmului?
Digi FM
Șefa de promoție de la un liceu din Arad, discurs neașteptat: „Școla m-a învățat să mă conformez, să mint...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
"Nici măcar nu ți se spune așa". Nicole Kidman, după ce buna ei prietenă, Reese Witherspoon, i-a reamintit...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...