Ligia Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: "Clădirea internatului nu a fost expertizată seismic"

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - VOT COMISII - LEGEA BUGETULUI DE STAT -
Ligia Deca, ministrul Educației. Inquam Photos / George Calin

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat marţi că internatul din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbuşit luni, nu a fost expertizat seismic. Aceasta a ajuns marţi la fața locului, la o zi după prăbuşirea parțială a clădirii. Deca a vizitat liceul şi a anunţat că o verificare va fi făcută şi de către Corpul de Control al Ministerului Educaţiei.

Clădirea internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături. Unul dintre ei, un băiat de 17 ani din localitatea Lupeni a murit, iar alte 3 adolescente au fost rănite, dintre care una se află în stare gravă la spitalul din Târgu Mureş.

Ceilalți elevii de la internatul Liceului "Tamasi Aron" vor fi cazaţi într-o altă clădire, după ce vor reveni din vacanţă, şi vor primi ajutoare din partea autorităţilor, a declarat prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor.

Petres Sandor a mai precizat că în internat stăteau 97 de copii din localităţile învecinate, iar aceştia au rămas fără îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.

De asemenea, patronul firmei care realiza lucrările de racordare la canalizare a clădirii în care funcţiona internatul Liceului Teoretic "Tamasi Aron", lucrări care ar fi condus la prăbușirea peretelui, afirmă că a dat ordin pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator. Muncitorul care a săpat a povestit că a văzut cum de sus cade o bucată de tencuială, iar apoi, în doar câteva secunde, întreg zidul s-a prăbuşit, mai susţine patronul, citat de news.ro.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, afirmă că, în urma primelor verificări pe care le-a făcut, a constatat că este posibil să existe o necorelare între proiectul pentru racordul de canalizare a clădirii şi lucrările realizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri