Marile puteri, negocieri pentru înarmarea României

Data actualizării: Data publicării:
militari inquam

Cele mai puternice state din lume s-au înscris într-o cursă acerbă pentru vânzarea de armament către România. Vrem avioane de la americani, elicoptere de la francezi şi transportoare blindate de la nemţi. O listă care arată bine pe hârtie, care însă vine cu o notă de plată de zeci de miliarde de euro, care ar trebui achitată în următorii zece ani. La schimb, România oferă teren de antrenament şi avantajul poziţionării ţării noastre, la graniţa NATO cu Rusia.

În mai puţin de un an Statele Unite, Franţa, Germania si Olanda par să-şi fi împărţit livrările de armament către România.

Partenerii de peste Ocean sunt cei care la o primă vedere au cele mai mari contracte. Pe listă sunt sisteme de rachete de artilerie HIMARS. Contractul este de aproximativ 1,25 miliarde de dolari. România ar urma să mai comande 36 de avioane de tip F 16, toate second-hand. Aeronavele vor fi cumpărate cel mai probabil de la garda naţională americană. Nu în ultimul rând ne dorim tot de la americani şi elicopterul de atac de tip VIPER, produs de cei de la Bell Helicopters.

Trecem mai departe şi privim spre Germania. Aproape 600 de transportoare pentru care am putea plăti două miliarde de euro ar urma să fie fabricate în România de un consorţiu româno-german. Producţia poate începe anul viitor la Moreni iar într-o primă fază forţele terestre vor primi peste 270 de autovehicule militare.

Vizita preşedintelui Emmanuel Macron a vizat şi aspectul înzestrării Armatei Române. Franţa vrea să ne livreze rachete cu rază scurtă de acţiune, dar poate cel mai important lucru pe lista de achiziţii a ţării noastre - elicoptere multirol fabricate la Ghimbav. Este vorba despre modelul H215M. O condiţie au însă francezii. Ca statul român să comande 50 de aparate pentru următorii 10 ani.

Olanda se aşează şi ea la masa negocierilor. Au fost la un pas să fabrice corvete pentru forţele noastre navale. Am avea nevoie de patru astfel de nave de luptă. Iar pentru ele plătim 1,6 miliarde de euro.

Acestea sunt principalele programe de înzestrare ale armatei române. Cel puţin pe hârtie ele există. Iar toată această tehnică militară trebuie să fie folosită de armată până în 2026, conform planului de înzestrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...