Video Măsuri de relaxare: Activitatea restaurantelor va fi permisă până la miezul nopții. Ce se întâmplă cu nunțile, botezurile, parastasele

Data actualizării: Data publicării:
restaurant care se deschide
Restaurantele vor putea rămâne deschise până la ora 24:00 Foto: Guliver/GettyImages

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri seara măsuri de relaxare care vor fi valabile până la 1 iunie, de la acea dată urmând să fie decise noi ridicări de restricții. Între măsurile care intră în vigoare de la 15 mai, una se referă la activitatea restaurantelor, care va fi permisă până la miezul nopții, la 50 la sută din capacitate. Dacă toate persoanele sunt vaccinate, restaurantul poate funcționa în interior la orice capacitate.

„Se stabileşte programul retaurantelor, cafenelelor, barurilor și teraselor în intervalul orar 5:00-24:00”, a anunţat premierul.

Până acum, activitatea restaurantelor era permisă până la ora 21:00.

„Începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfășurării programului cu publicul, în intervalul orar 5:00-24:00, a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori” - a propus Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Măsurile de relaxare anunțate vineri seara se aplică începând cu data de 15 mai 2021.

Prelungirea programului restaurantelor este posibilă în condițiile în care se ridică și caratina de noapte de la 15 mai. „Începând cu data de 15.05.2021 se propune eliminarea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în toate localitățile, precum și a restricțiilor privind programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private” - prevede hotărârea CNSU nr. 29 din 14.05.2021, adoptată vineri seara în ședința de guvern.

„Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricțiile să fie aplicate în continuare în spații publice (închise), piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locuri de muncă”, a mai anunțat Florin Cîțu.

Noi ridicări de restricții pentru restaurante care ar putea intra în vigoare de la 1 iunie

CNSU propune ca începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Până atunci, administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Reglementări pentru nunți, botezuri, petreceri

Deocamdată, până la 31 mai, este menținută interdicția organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise.

Însă, începând cu data de 1 iunie 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise va fi permisă cu participarea a maximum 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De la 1 iulie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Începând cu data 1 august 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maximum 150 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană, iar toți participanții fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, propune CNSU.

Citiți și: DOCUMENT. Guvernul a adoptat măsurile care intră în vigoare sâmbătă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că organizatorii evenimentelor cu participare extinsă la care se permite intrarea doar a persoanelor vaccinate vor fi amendaţi dacă nu se respectă această condiţie, aceştia având obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate.

El a precizat, de asemenea, că pentru intrarea la evenimente nu va fi luată în considerare prezentarea dovezii că persoanele respective au trecut prin boală, fiind admise doar certificatul de vaccinare şi testul negativ. „O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”, a spus Raed Arafat, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri