Video Migranți din Siria și Irak, transportați în camioane din România în Marea Britanie sau Germania. Din rețea făceau parte și români

Data actualizării: Data publicării:
diicot

O rețea de trafic de persoane a fost destructurată de DIICOT și de autoritățile din alte state vecine, cu sprijinul EUROPOL. Traficanții transportau migranți irakieni, sirieni și afgani pe ruta Turcia-Grecia-Serbia-România-Germania/Marea Britanie, în camioane cu marfă, după ce inițial migranții erau ținuți în localități din apropierea Timișoarei. În cadrul anchetei, au fost documentate 42 de incidente de traficare ilegală a migranților, cu 580 de migranți ilegali depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În luna octombrie, în Marea Britanie au fost descoperite în containerul frigorific al unui camion înmatriculat în Bulgaria 39 de cadavre. Inițial, autoritățile britanice au bănuit că migranții găsiți morți în camion erau de origine chineză, însă ulterior au ajuns la concluzia că aceștia sunt vietnamezi.

În perioada martie 2018 – noiembrie 2019, polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au documentat activitatea unei grupări infracționale organizate specializate în trafic de migranți pe relația Turcia – Grecia – Serbia – România – Germania/Marea Britanie.

La data de 13 noiembrie 2019, au fost efectuate 8 percheziții domiciliare pe teritoriul României și 5 percheziții domiciliare pe teritoriul Germaniei.

Patru persoane, depistate în România, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T., fiind ulterior reținute, iar două persoane bănuite au fost depistate de autoritățile germane.

În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la activitațile din Germania, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, perchezițiile domiciliare de pe raza județului Timiș s-au desfășurat cu sprijinul EUROPOL, această instituție trimițând la fața locului o echipă mobilă care a sprijinit autoritățile din România pentru verificarea în timp real a datelor și informațiilor obținute în teren.

Totodată, la sediul EUROJUST, a funcționat o celulă operativă, pentru coordonarea activităților din teren și schimbul în timp real de date și informații.

Din cercetări a reieșit că intrarea ilegală a grupurilor de migranți în special irakieni, afghani și sirieni s-ar fi realizat pe zona verde a frontierei cu Serbia.

Transferarea acestora s-ar fi făcut în mai multe locații din apropierea municipiului Timișoara, iar îmbarcarea acestora s-ar fi realizat în autovehicule de transport marfă de mare tonaj, de cele mai multe ori punându-se în pericol viața și integritatea corporală a migranților.

Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL și a fost efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Marea Britanie și Ungaria, precum și punctual cu autoritățile din Serbia, Croația, Slovenia și Bosnia şi Herţegovina.

Totodată, autoritățile din statele menționate au participat la 8 întâlniri de coordonare sub egida EUROPOL.

Pentru o abordare integrată a fluxului ilegal de migranți și pentru eficientizarea schimbului de material probator privind gruparea, România, Germania, Marea Britanie și Ungaria au semnat un acord pentru inițierea unei echipe comune de anchetă în luna noiembrie 2018.

În cadrul anchetei, au fost documentate 42 de incidente de traficare ilegală a migranților, cu 580 de migranți ilegali depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.

Documentarea activității infracționale a fost realizată cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Jennifer Lopez, prima reacție după ce s-a speculat că divorțează de Ben Affleck: „Ar trebui să știi mai bine...
Adevarul
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „Ajunge până la prânz și te...
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta