Mircea Geoană avansează o dată pentru alegerea viitorului secretar general NATO: „Sunt încrezător”

Data publicării:
mircea geoana sustine un discurs
Mircea Geoană Foto: Profimedia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, întrebat despre candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianţei, că este încrezător că toţi cei 32 de aliaţi vor găsi un consens în timp util pentru a putea face un anunţ la Summitul NATO de la Washington, în iulie.

„În primul rând, nu avem dreptul să comentăm asupra succesorilor noştri. Nici secretarul general, nici eu nu vorbim despre cei care ne vor urma. Eu spun că este un proces de consensualizare a deciziei de către toţi aliaţii. Suntem absolut convinşi şi sunt încrezător că vom putea găsi o soluţie care să cuprindă toţi cei 32 de aliaţi în timp util pentru a putea avea un anunţ la Summitul de la Washington. În rest, este dreptul fiecărei ţări şi fiecărui lider să poată să facă astfel de propuneri. Aşa cum şi pentru succesiunea la poziţia mea evident că a început deja o conversaţie”, a declarat Mircea Geoană joi, la Alba Iulia, potrivit Agerpres.

El a subliniat că aceste lucruri ţin exclusiv de naţiunile aliate şi nu au nimic de a face cu intervenţia sau cu comentariile publice.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.

„Şi acest punct a fost atins şi împreună am decis să continuăm dialogul”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie acordată presei, la Ambasada României de la Washington.

Întrebat dacă există riscul de a nu exista consens în privinţa şefiei NATO până la Summitul NATO din iunie, Klaus Iohannis a admis că există acest risc, dar a subliniat că este bine să fie doi candidaţi.

„Aceste discuţii nu se fac publice şi nu o să mă apuc eu să spun ce a spus preşedintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo, dar discuţia nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă şi, dacă m-aţi întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi, care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice”, a punctat şeful statului român.

El a respins ideea potrivit căreia dacă există doi candidaţi pentru şefia NATO se va rupe unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

„Şi, până la urmă, unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorba de aşa ceva! Alianţa este puternică, mergem mai departe. Dar este bine să fie doi candidaţi, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a arătat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a avut marţi o întrevedere, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"