Moartea suspectă a unui episcop, anchetată după aproape 70 de ani

Data publicării:
Episcopul-Grgorie-Leu.x71918

Rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop al Huşilor, Grigore Leu, mort în condiţii suspecte în anul 1949, vor fi dezhumate, în vederea stabilirii cauzelor decesului, au anunţat reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

„IICMER împreună cu Parchetul Militar organizează, începând de marţi, 25 septembrie, o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Huşi. (...) În urma unor solicitări venite din partea urmaşilor fostului episcop precum şi din partea Episcopiei Huşilor, IICCMER a iniţiat un demers legal care urmăreşte reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului şi stabilirea cauzelor reale ale morţii sale”, precizează un comunicat de presă al IICMER.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui. El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva acestui sistem social-politic bazat pe ateism. El a fost al 49-lea ierarh al Eparhiei Huşilor, deţinând funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist. Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.

În luna martie a acestui an, personalitatea episcopului martir Grigore Leu a fost evocată în cadrul unui simpozion organizat de Episcopia Huşilor, la împlinirea a 69 de ani de la moartea fostului ierarh.

Episcopul Huşilor, Ignatie, a afirmat încă de la întronizarea sa, din luna octombrie a anului trecut, că, dintre toţi înaintaşii în scaunul Eparhiei Huşilor, cel mai la suflet îi este episcopul Grigore Leu, care în vremuri de prigoană şi cumplită opresiune ateist-comunistă s-a dovedit a fi conştiinţa cea mai vie a Bisericii, nedorind ca sufletul credinţei să fie distrus de „ciuma roşie a comunismului”.

Cercetările de la Huşi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi se vor desfăşura în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privinţa acestui caz. Acţiunea este sprijinită de Episcopia Huşilor şi se desfăşoară în colaborare cu Televiziunea Română, fiind susţinută şi de Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...