Video Nou eșec al negocierilor. Sindicatele din Educație anunță că greva profesorilor continuă: „Protestul de mâine se ţine”

Data actualizării: Data publicării:
sindicalistii din educatie
Foto: Captură video Digi 24

După o nouă rundă de negocieri, de data aceasta cu ministrul Muncii și cel al Educației, sindicaliștii din Educație anunță sec: nu există niciun motiv să se renunțe la grevă sau la amplul protest de marți. Dascălii cer în continuare majorări salariale pe care Guvernul nu pare că ar vrea să le accepte. Într-un moment critic în care greva dascălilor poate da peste cap Evaluarea Națională și Bacalaureatul, liderii sindicali i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să intervină.

 

Simion Hăncescu a declarat că sindicatele au solicitat ceea ce au cerut pe lista de revendicări şi anume găsirea unor soluţii pentru a se acorda o majorare salarizare, până la finalul anului şi cel mai important lucru, să li se garanteze, printr-un act normativ, că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

„Ca variantă pentru creşterea salariilor până la finalul anului le-am propus să se aplice articolul 12 din legea 153, mai concret coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât e salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum”, a mai spus Hăncescu.

El a precizat că „a rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim-ministrului şi celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze”. „Deocamdată, nu avem nimic concret, aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal”, a arătat liderul FSLI.

Simion Hăncescu a mai afirmat că au convenit să se întâlnească în perioada următoare pentru grilă, dar „ceea ce aşteaptă oamenii este un act normativ care să statueze ceea ce au prezentat”.

La rândul lui, Marius Nistor a spus că „în momentul în care se doreşte sincer din partea Executivului încetarea acestui conflict de muncă, este clar că cei trei preşedinţi ai celor trei partide care formează coaliţia trebuie să ia o decizie”.

„Decizia este strict legată de cele două propuneri care au fost avansate de către federaţiile sindicale. Nu ne dorim continuarea acestui conflict, ne dorim să ne întoarcem cu toţii, cât mai repede, în sălile de clasă, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliţia va lua o decizie. Aşteptăm ca după discuţiile purtate astăzi la Ministerul Muncii, mesajele transmise de ministrul Muncii şi de Ministrul Educaţie, către coaliţie, să fie percepute ca atare şi soluţiile să vină foarte rapid”, a precizat Nistor.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie a mai spus că protestul de marți se ţine, iar în momentul de faţă nu există niciun motiv care să îi determine să renunţe la el. El a anunţat că a cerut suplimentar o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că este obligaţia acestuia să medieze acest conflict din Educaţie.

„Protestul de mâine se ţine, în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el. Am solicitat suplimentar o întâlnire a Birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm, este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între angajaţii din învăţământ şi Guvernul României”. „Mâine, după ora 16.30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Marius Nistor.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri