10 mai, votată Ziua Independenței. “Nu sunteți urmașii Brătienilor, ci Gigei”/ “România sărbătorește, în ciuda vânzătorilor de șaorma"

Data actualizării: Data publicării:
Parlamentari care votează în Camera Deputaților.
Parlamentul României.Foto: INQUAM Photos / George Călin

Dispute aprinse în Parlament, unde aleșii au decis ieri că 10 mai va fi zi de sărbătoare naţională. În plen s-au dus lupte grele, pentru că mai mulți parlamentari și-ar fi dorit ca Ziua Independenței să fie pe 9 mai.

Andrei Daniel Gheorghe, deputat PNL: “Este un vot de blam dat ocupanților sovietici, comuniștilor și celor care au batjocorit România! 10 mai va fi de-a pururea ziua independenței de stat a României! Vă mulțumim pentru acest gest istoric”.

Este a doua oară în această săptămână când sărbătorirea Zilei Independenței stârnește discuții aprinse în Parlament. Dacă luni aleșii și-au aruncat cuvinte grele și nu s-au înțeles dacă celebrarea se va face pe 9 sau pe 10 mai, astăzi au decis prin vot. Iar pentru că rezultatul nu i-a mulțumit pe toți, s-a dat din nou startul scandalului în Paralament.

Adrian Solomon, deputat PSD: „Dacă am citat luni din domnul Iohannis, azi vreau să citez din Regele Carol I. Regele a fost comntemporan cu evenimentele și probabil știa despre ce vorbește, spre deosebire de inițiatori, care astăzi au dat o palmă poporului român votând schimbarea adevărului istoric. Voi nu mai sunteți azi urmașii Brătienilor, sunteți urmașii lui Agamiță Dandanache și din falnicii mitici dâmbovițeni ați devenit niște bieți Gigei”.

Social-democrații s-au arătat contrariați de faptul că Ziua Independenței va fi sărbătorită pe 10 mai. Asta pentru că și ei au un proiect care propune marcarea acestei zile, însă, pe 9 mai. Cu toate acestea, inițiativa liberalilor a ajuns la vot final și chiar a fost adoptată, în timp ce propunerea PSD a rămas în sertarele Camerei Deputaților.

Gigel Știrbu, deputat PNL: “Sigmund Freud spunea următorul lucru: dovada apariției prostiei e lipsa rușinii. Și Freud nu vindea șaorma. România, din acest moment, își poate sărbători legal câștigarea independenței împotriva voinței și crezului vânzătorilor de șaorma”.

Mircea Chelaru, deputat AUR: „Vreau să vă anunț că nu sunt vânzător de șaorma. Nici măcar nu o consum. Dar din punct de vedere al respectării adevărului istoric, am produs încă o dată un sacrilegiu. Se pare că adevărul a intrat pe patul lui Procust. Dacă l-am depășit, cineva îl taie, dacă e mai scurt, cineva îl lungește. Nu știu ce s-a întâmplat astăzi. L-ați tăiat sau l-ați lungit?”.

Evenimentele istorice au dus la controversa iscată în jurul acestei sărbători. Asta pentru că, pe 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență, în timp ce, pe 10 mai, Carol I a semnat documentul oficial.

Proiectul PNL care prevede ca Ziua Independenței Naționale să fie sărbătorită pe 10 mai a fost adoptat cu 166 de voturi favorabile. Astfel că merge mai departe la președinte pentru promulgare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ITP obligatoriu la 6 luni pentru anumite mașini: când se impune și ce activități vizează noua lege din România
Digi FM
“A ieșit la atac când s-a văzut cu sacii în căruță”. Reacția unor profesori după discursul tranșant al șefei...
Pro FM
Rochie mulată și decupată pe tot abdomenul, atitudine de milioane. Alexandra Stan e stăpână pe propria...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Parodii virale ale influencerilor pe tema alegerilor: „Ca primarul - a furat, dar a si făcut"
Newsweek
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?
Digi FM
Pepe, nuntă pe malul lacului, în ziua în care fiul lui a împlinit 2 ani. Cununie religioasă în aer liber...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Câți bani a câștigat Tom Hanks pentru rolul din „Forrest Gump” datorită unei clauze de geniu din contract
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...