Alina Gorghiu spune că blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024. „Să nu mai existe portițe”

Data publicării:
Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, luni, într-o postare pe Facebook, că blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru acest an, menţionând că în 2023 peste 1.000 de persoane private de libertate au fost preluate de la punctele de trecere a frontierei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Avem un prim bilanţ pe anul 2023! 1.004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei. Mă refer aici la 735 de fugari şi 269 de deţinuţi transferaţi. La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1.893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deţinuţilor. Este important să nu mai existe portiţe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în faţa legii. Blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024”, a scris Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a adăugat că susţine toate măsurile necesare pentru ca sistemul de monitorizare prin brăţările electronice să fie extins pentru persoanele inculpate de săvârşirea unor infracţiuni şi pentru care s-a dispus control judiciar, control judiciar pe cauţiune sau arest la domiciliu.

Potrivit ministrului Justiţiei, printr-un proiect legislativ care prevede suportarea costurilor readucerii în ţară de către fugari se va descuraja fenomenul plecării acestora din România.

„Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1.000 de cazuri, să revină contribuabililor oneşti! Fenomenul fugarilor va fi stopat! Între timp, continuăm toate demersurile pentru ca cei aflaţi deja în străinătate să ajungă în unităţile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a arătat Alina Gorghiu.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri