CCR: Neconfiscarea sumelor primite ilegal de partide, neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
170808_iordache_CDEP_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Magistrații Curții Constituționale au decis, joi, că sunt neconforme cu Legea fundamentală modificările aduse de majoritatea la putere Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Este vorba de propunerea lui Florin Iordache (PSD), care ar fi permis formațiunilor politice să păstreze sumele de bani primite ilegal în campanie.

170808_iordache_CDEP_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Curtea Constituţională a dezbătut, joi, sesizarea unui grup de 50 de deputaţi PNL, USR şi PMP la modificarea Legii finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor politice este neconstituţională”, precizează CCR într-un comunicat.

Magistrații Curții au constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art. 61 alin. (2) şi art.75 din Constituţie, având în vedere, în esenţă, faptul că, ignorând scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaţilor - în calitate de Cameră decizională - a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza iniţierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecţie - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigenţele impuse de principiul legalităţii, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituţie, exigenţe referitoare la condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii.

În 5 octombrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finanţării partidelor, cu 176 de voturi „pentru”, 96 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

Votul în plenul Camerei s-a dat pe un raport întocmit de Comisia juridică, raport cu 99 de amendamente admise și cinci amendamente respinse.

Florin Iordache, artizanul controversatei OUG 13, a preferat să-și formuleze propunerea nu într-un proiect legislativ distinct, ci ca amendament la un proiect existent, care trecuse de Senat și care fusese depus de reprezentanții minorităților naționale, în februarie 2016.

Pe 13 septembrie 2016, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins proiectul de lege, cu 96 de voturi „pentru” respingere și un singur vot „contra” respingerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Taylor Swift, după zvonurile potrivit cărora Lady Gaga ar fi însărcinată: „E iresponsabil să comentezi despre...
Film Now
Jennifer Lopez dezminte zvonurile despre divorț și neagă faptul că ar avea probleme în căsnicie: „Există...
Adevarul
A fost descoperită cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale
Newsweek
VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?
Digi FM
VIDEO Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și viața...
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Martin Lawrence, despre motivul pentru care a refuzat oferta lui Jackie Chan de a juca alături de el în Rush...
UTV
Brasov, Cluj-Napoca si Sibiu, in topul oraselor in care oamenii ar alege sa se mute, arata un studiu realizat...