Ciucă atacă PSD pe legea pensiilor: Nu putem face un joc politic. E necesar să găsim surse de finanțare

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca la parlament
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, referitor la legea pensiilor, că nu trebuie făcut un joc politic în fața cetățenilor. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, referitor la legea pensiilor, că nu trebuie să se facă un joc politic în fața cetățenilor. El a mai explicat că, „ținând cont de impact, este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanțare, pentru ca în anul 2024 pentru creșterea cu rata inflației să se asigure o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei”.”

„Am ajuns la punctul de pensie în valoare de 1.785 de lei. Este clar că prima măsură pentru pensionari este cea prin care de la 1 ianuarie se va aplica procentul de 13,8. Este indicele de indexare a pensiilor cu rata inflației. De la 1 septembrie, anul viitor, va intra în aplicare noua lege a pensiilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a mai explicat că „este o problemă foarte serioasă”.

„În toată această dezbatere eu nu cred că trebuie să venim în fața cetățenilor și să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă și foarte mult așteptată de români, pentru că e vorba de responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor”, a mai spus Ciucă.

De asemenea, a mai adăugat că, „ținând cont de impact, este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanțare, pentru ca în anul 2024 pentru creșterea cu rata inflației să se asigure o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei.

„Ținând cont de impact este absolut necesar ca la nivelul Guvernului sa se identifice sursele de finanțare pentru ca în anul 2024 pentru creșterea cu rata inflației să asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde de lei. În total, în 2024, avem nevoie de 25 de miliarde și pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde”, a mai spus el.

Totodată, Ciucă a mai menționat faptul că toate aceste sume trebuie colectate la buget.

„În analiza noastră și în perspectiva discuțiilor avute cu premierul, ministrul Muncii și Finanțelor este clar că avem nevoie, în continuare, să luăm acele măsuri prin care să combatem evaziunea fiscală. Avem o evaziune pe colectarea de TVA de aproximativ 30 de miliarde, dacă nu mai mult”, a mai explicat Nicolae Ciucă.

Legea pensiilor a fost aprobată în Guvern

Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern joi după-amiază, după un scandal între PNL și PSD. Ministrul de Finanțe Marcel Boloș ar fi refuzat inițial să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții, au spus surse politice. O discuție a avut loc joi dimineață la PNL pe această temă.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că trebuie clarificat care e suma reală, după ce inițial informații de la Ministerul Muncii arătau un impact bugetar de 55,6 miliarde de lei, mult mai mare față de calculele Ministerului de Finanțe.

„Impactul e de 3% din PIB, ceea ce e enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare”, a spus Ciucă.

Ședința de guvern de joi a fost amânată, iar ministrul Boloș și-a dat în cele din urmă avizul. Premierul Ciolacu a declarat despre Boloș că „așa e el, mai supărăcios”, și i-a trasat o serie de sarcini în debutul ședinței de guvern.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri