Grabă mare în Parlament. Modificările la Codurile penale, aprobate până la vacanța parlamentară

Data actualizării: Data publicării:
171123_iordache COMISIE_SPECIALA_JUSTITIE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comisia specială pentru legislaţie, condusă de Florin Iordache, are din nou de lucru. Astăzi a stabilit că, pe 2 mai,  începe să dezbată numeroasele proiecte de modificare a Codurilor penale. Cele mai multe dintre propuneri îi favorizează pe cei acuzaţi de fapte de corupţie. Sunt descurajaţi denunţătorii, procurorii nu mai pot face percheziţii dacă nu ştiu exact ce probe caută iar suspecţii nu mai pot fi încătuşaţi. Va fi stabilit, prin lege, că emiterea de acte normative nu constituie infracţiune şi va fi interzis ca informaţii dintr-un dosar să fie date publicităţii înainte de pronunţarea unei decizii definite a instanţei. O altă propunere pare să-l vizeze direct pe Liviu Dragnea şi sentinţa primită în dosarul Referendumului.

ACTUALIZARE 12:00 Grabă mare în Parlament. PSD a decis să modifice codurile penale rapid, până la vacanţa de vară - o spune chiar şeful comisiei speciale, fostul ministru al justiţiei Florin Iordache. Peste o sută de modificări sunt propuse numai pentru Codul de procedură penală, încă o sută pentru Codul penal, cele mai multe dintre ele foarte controversate. Sunt descurajaţi denunţătorii, procurorii nu mai pot face percheziţii dacă nu ştiu exact ce probe caută, iar suspecţii nu mai pot fi încătuşaţi. Azi a fost stabilit calendarul dezbaterilor.

„Să fim de acord să începem lucrările Comisiei în data de 2 mai la ora 12:00. Din mediul academic, să invităm universitățile Cluj, Iași, București. Dacă tot o lungim, ajungem să intrăm în vacanța de vară și această comisie a fost tocmai înființată pentru a pune în concordanță codurile penale cu deciziile CCR, care sunt și de doi sau trei ani de zile, cât și cu deciziile CEDO și așa mai departe, cât și Directiva. Așa cum știți, directiva trebuia implementată începând cu 1 aprilie, a trecut 1 aprilie”, a spus Florin Iordache.


ACTUALIZARE 11.40. Dezbaterile vor începe pe 2 mai. 

ACTUALIZARE 11.15. Ședința Comisiei a început la ora 11.00. Astăzi se va stabili calendarul dezbaterilor asupra celor trei proiecte de lege privind modificarea Codurilor. Practic, comisia speciala va lucra la modificarea Codurilor după 1 mai.


Printre modificările codurilor penale propuse de Comisia Iordache există un articol care introduce un nou motiv pentru revizuirea sentinţelor definitive şi rejudecarea proceselor. Acesta este: nemotivarea sau nesemnarea motivării sentinţei de către judecătorul care a dat decizia definitivă.

Iar conform modificărilor, pe viitor într-o astfel de situație procesul trebuie obligatoriu rejudecat. Un lucru important - Livia Stanciu, judecătoarea care a condus completul de judecată în dosarul Referendumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare, s-a pensionat înainte ca sentinţa să fie redactată, astfel că motivarea a fost semnată de succesoarea sa - Cristina Tarcea.

Alte schimbări importante îi vizează pe denunțători. Aceștia vor beneficia de impunitate pentru dare de mită sau cumpărare de influență doar dacă denunță că au oferit bani pentru diverse avantaje în termen de cel mult șase luni de la fapte. Iar actuala prevedere care le înjumătățește pedepsele dacă fac un denunț s-ar putea aplica, pe viitor, doar dacă denunțul este făcut în șase luni de la faptă, indiferent care este aceaasta.

Parchetele nu vor mai avea voie să comunice informații despre dosare, iar procurorii trebuie să fie atenți să nu audieze o persoană mai mult de șase ore. Tot șase ore trebuie să aibă la dispoziție avocatul pentru a studia un dosar înainte de judecarea cererii de arestare a clientului.

Sechestrul nu poate fi menținut mai mult de trei ani, termen care nu există în prezent, iar procurorii trebuie să știe exact ce caută la percheziție, pentru că nu vor putea folosi în dosare decât acele probe pentru care au avut mandat de ridicare. Dacă la percheziții găsesc și alte indicii, trebuie să ceară un nou mandat.

În privința codului penal, poate cea mai importantă modificare se referă la liberarea condiționată: se va acorda mai rapid, deoarece se revine la prevederile din vechiul cod penal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...