Frustrări în unele județe din cauza testărilor. Președinte CJ Timiș: Testăm mult, dar avem restricții mai dure. Vrem alt mod de calcul

Data actualizării: Data publicării:
test covid
Test Covid-19. Foto: Profimedia Images

Sunt discuții aprinse în spațiul public pe tema numărului de teste care se fac în județele țării. Primarii marilor municipii sunt supărați că unele județe testează puțin și, implicit, au rată de infectare mică. De aici rezultă și restricții mai puține.

În timp ce în Timiș 2.600 de persoane sunt testate aproape zilnic, în Caraș- Severin sau Brăila numărul testelor variază între 40 și 60 de teste/zi.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a spus la Digi24 că există o frustrare pentru că se testează mult, dar asta înseamnă o rată de infectare mare și automat măsuri mai dure restrictive.

"Ceva nu e în regulă în modalitatea de raportare sau ceilalți ar trebui să testeze mult mai mult ca să fie termeni comparativi.

Timișul are cea mai mare capacitate de testare raportat la populație și, totuși, e în scenariul roșu. Acest lucru face și ca populația să fie din ce în ce mai iritată și de măsurile restrictive și de carantinările localităților din județ.

Cerem un alt mod de calcul, să fie recompensați cumva cei care își fac treaba. În niciun caz nu o sa testăm mai puțin, specialiștii își vor face în continuare datoria, dar cerem altă formulă de calcul de la București, care să țină cont și de capacitatea de testare", a spus Nica.

Un punct de vedere similar a transmis acum câteva zile și primarul Clujului, Emil Boc care spunea că a făcut demersuri în acest sens la autoritățile centrale, însă nu s-a schimbat nimic. El a afirmat că atunci când se testează mult, și cazurile de COVID sunt multe și ar trebui să se pondereze cumva acest efect în rata de incidență, pentru a nu pune la pământ economia locală.  

Întrebată ce răspuns le dă Ministerul Sănătății edililor care ridică această problemă, secretarul de stat Andreea Moldovan a arătat, duminică, la Digi24, că este mai degrabă unul negativ.

"Aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic", a explicat secretarul de stat.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...