G. Zetea, despre E. Teodorovici: Dacă nu câștigă funcţia de președinte executiv al PSD e o problemă vizavi de prezidențiale

Data publicării:
eugen-teodorovici-buget-2019-inquamphotos-george-calin (2)
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Este o problemă pentru Eugen Teodorovici legat de candidatura la prezidențiale, dacă va pierde competiția pentru funcția de președinte executiv al PSD, a declarat vicepreședintele partidului, Gabriel Zetea.

„E o problemă dacă Eugen Teodorovici intră în această competiție și nu o câștigă, e o problemă vizavi de candidatura sa la prezidențiale, evident”, a afirmat Gabriel Zetea, înaintea participării la CEx al PSD de vineri.

Întrebat pe cine va vota între Eugen Teodorovici și Daniel Suciu, Gabriel Zetea a răspuns: „Haideți să vedem că aceste candidaturi rămân valabile până mâine (sâmbătă – n.r.). Eu cred că vor mai fi unii, alții care își vor anunța susținerea pentru un alt candidat sau retragerea candidaturii. Așadar, haideți să așteptăm. Ceea ce sunt sigur este că doamna Dăncilă nu își va retrage această candidatură”.

El a adăugat că, dacă oricare dintre ei nu ar obține votul colegilor din PSD, acest lucru poate fi interpretat ca un vot împotrivă pentru funcția pe care o dețin în Guvern.

„Poate fi interpretat așa și tocmai de aceea și o să vreau, am avut zilele trecute, dar și astăzi o să mai am discuții cu amândoi. Și cu vicepremierul Daniel Suciu și cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Ar fi fost normal să discute ei doi aceste lucruri înaintea tocmai pentru a nu pune membrii PSD într-o situație stânjenitoare în a vota doi miniștri”, a explicat Zetea.

Actuala conducere a PSD încearcă, vineri, la ședința CEX al partidului programată la prânz pentru validarea candidaturilor depuse pentru Congresul de sâmbătă, să bareze drumul oamenilor lui Liviu Dragnea către reîntoarcerea la putere. 

Surse din conducerea PSD au explicat pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă se teme de eventualitatea în care Codrin Ștefănescu ar câștiga la vot funcția de secretar general al partidului, pentru că ”nu poate să lucreze cu el”. Foștii apropiați ai lui Dragnea, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Mihai Fifor, s-au regrupat în ultima perioadă și au început să atace concertat politica Vioricăi Dăncilă. Există temerea că mesajele radicale ale acestei grupări, narativul anti UE și anti-Justiție și-ar putea găsi sprijin la un vot deschis într-un Congres în care vin delegați din toate colțurile țării și care nu pot fi controlați de șeful de filială. 

În consecință, soluția la care s-au gândit cei din conducerea PSD pentru a evita pericolul revenirii grupării Dragnea la putere este modificarea statutului astfel încât la Congres, sâmbătă, să nu fie supusă la vot funcția de secretar general. Aceasta ar urma să fie ulterior ocupată prin numire în CEX, la propunerea președintelui PSD. Viorica Dăncilă ar fi spus în ședințele de organizare din ultima perioadă că între președintele partidului și oamenii cu care lucrează direct trebuie să existe ”o chimie”, or, între ea și Codrin Ștefănescu aceasta lipsește cu desăvârșire. 

Pentru funcția de secretar general și-au depus candidaturile Marius Dunca, fostul ministru al Tineretului, Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, liderul organizației de Tineret, Felix Stroe de la Constanța, Mihai Fifor și actualul secretar general, Rodica Nassar, care ar fi, potrivit informațiilor vehiculate în PSD, și favorita Vioricăi Dăncilă pentru păstrarea funcției.

Există probleme și în privința candidaturilor pentru funcția de președinte executiv, a doua poziție în PSD, care, deși nu presupune nicio responsabilitate concretă, în cazul legitimării la un vot în Congres ar căpăta greutate politică. Dintre toți candidații, Daniel Suciu și Eugen Teodorovici au cele mai multe șanse, acesta din urmă dorind să își construiască pe baza acestei funcții platforma pentru un post de comisar european sau pentru candidatura la Președinția României. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri