Iohannis, despre procesul pentru Roșia Montană care ne-ar putea costa 2 miliarde de dolari: Sunt convins că Guvernul și-a luat măsuri

Data publicării:
sit rosia montana
Compania Gabriel Resources a dat statul român în judecată pentru oprirea exploatării miniere la Roșia Montană Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat despre procesul pe care România l-ar putea pierde cu compania Gabriel Resources pentru Roșia Montană, că e „convins” că Guvernul „și-a luat măsurile de precauție”. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari.

„Cred că este bine să așteptăm decizia. Dar, sunt convins că Guvernul, în înțelepciunea lui și-a luat măsurile de precauție. Nu sunt parte a acestor demersuri, dar mă aștept ca Guvernul să facă tot ce este necesar”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv. În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Decizia va fi anunțată pe 10 februarie.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri