Iohannis, despre șansele sale pentru șefia NATO: „Mai e cale lungă”

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. trece pe langa un banner cu sloganul we are nato
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Vilnius, că a discutat în marja Summitul celor Trei Mări şi despre candidatura sa la funcţia de secretar general NATO. El a precizat că această decizie se ia prin consens, în urma unor negocieri diplomatice, lăsând de înțeles că procesul va mai dura.

„Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO și de candidatura mea, însă vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obține prin negociere de tip diplomatic, discuții între lideri și așa mai departe. Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câți au spus, ce au spus, fiindcă, până nu se obține unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic și până atunci mai este cale lungă”, a răspuns Klaus Iohannis, întrebat dacă la Vilnius a discutat cu partenerii și despre susținerea candidaturii sale pentru șefia NATO”, a răspuns Klaus Iohannis la întrabarea jurnaliștilor.

Klaus Iohannis a anunțat luna trecută oficial că va candida pentru funcția de secretar general al NATO.

Funcția este vizată și de premierul olandez, Mark Rutte, care este susținut de mai multe state membre puternice, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța.

Citește și: Iohannis explică de ce a cheltuit România mai puțin decât trebuia pentru apărare: „Nu este bine să avem abordări contabile”

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri