Kelemen Hunor: Nu putem guverna dacă riscăm peste doi ani intrarea în Parlament

Data publicării:
kelemen hunor - fb 2

 

ACTUALIZARE 13.15. "Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am încercat să facem acest lucru, ţinând seama că majoritatea votanţilor noştri au susţinut intrarea la guvernare. Şi azi consider că a fost o decizie corectă acea propunere. Consiliul Permanent a decis, după nouă luni, să propună ieşirea de la guvernare. E nevoie de o explicaţie", a spus Kelemen Hunor, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş.

El a arătat că un politician poate face două greşeli: să nu asculte vocea votanţilor, respectiv să asculte exclusiv ce spun cetăţenii, întrucât "nu poate să-i mulţumească pe toţi".

Potrivit preşedintelui UDMR, un politician "trebuie să ştie să gestioneze corect lucrurile şi când să ia decizii".

"Ascultând vocea votanţilor noştri, am considerat că decizia cea mai bună e ieşirea de la guvernare. Am considerat că e bine să luăm decizia, luând în considerare şi sondajele de opinie. În turul II au participat mai mulţi maghiari decât în primul, chiar dacă niciun candidat nu a avut un mesaj pentru etnicii maghiari. (...) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. Trebuie văzut că s-a mişcat un strat de votanţi pe care nici noi, nici un alt candidat maghiar n-a reuşit să-i mobilizeze. Ei nu cred în noi. Doare, dar trebuie să vedem asta. S-a redus drastic numărul celor care cred în această guvernare şi care cred că trebuie să continuăm. Nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani intrarea în Parlament", a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.  


UDMR nu a intrat la guvernare odată cu înfiinţarea Guvernul Ponta în 2012, ci doi ani mai târziu. Liberalii au fost cei care au refuzat să bată palma cu Uniunea.

„UDMR nu va avea participare în guvern, însă nu se pune problema unei participări politice, se pune problema, şi eu, ca prim-ministru îmi asum acest lucru, se pune problema ca minoritatea maghiară, cea mai mare minoritate din România să fie reprezentată şi în structurile administrative”, spunea Victor Ponta, în decembrie 2012.

„Alegerile au fost câştigate de USL şi facem un guvern monocolor, asta nu înseamnă că nu dorim un dialog privilegiat, că nu dorim o comunicare cu cei din UDMR”, spunea la acea vreme, Crin Antonescu.

„Nu am putut să trecem peste poziţia Partidului Naţional Liberal. Vom intra în opoziţie, o opoziţie constructivă”, a fost decizia lui Kelemen Hunor.

În martie 2014, UDMR a negociat revenirea la guvernare, după ce liberalii au plecat de la Palatul Victoria. Maghiarii au primit o funcţie de vicepremier şi două portofolii: Cultură şi Mediu.

UDMR a intrat pentru prima dată la guvernare în 1996, alături de CDR. Patru ani mai târziu, maghiarii susţineau PSD+PUR fără a fi, însă, prezenţi în coaliție.

Între 2004-2008 au fost la guvernare, iniţial împreună cu Alianța D.A., apoi, după trecerea PD-L în opoziție, au rămas în coaliție alături de liberali.

În urma alegerilor din 2008, UDMR a fost în opoziție alături de PNL. După demiterea Cabinetului Boc 1 şi plecarea PSD de la guvernare, UDMR a intrat la putere alături de PDL și UNPR, formând Guvernul Boc 2. În urma înlăturării prin moțiune de cenzură a guvernului Ungureanu, coaliția dintre PDL și UDMR s-a desființat, iar UDMR a trecut în opoziție.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Secretul unei prietenii de aproape 20 de ani, la Hollywood. Ryan Reynolds și Hugh Jackman, despre cât de mult...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...