La scurt timp după adoptarea OUG pe energie, PSD propune completarea ei. Prețuri plafonate pentru biserici, Metrorex și industria farma

Robert Kiss Data publicării:
marcel ciolacu si nicolae ciuca
Președintele PSD, Marcel Ciolacu și premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Social Democrat a propus în Parlament o serie de amendamente la Ordonanța de Urgență pentru plafonarea și compensarea prețurilor din energie, la două săptămâni de la adoptarea OUG în Guvern. 

Potrivit amendamentelor depuse de PSD, consumatorii casnici care depășesc plafonul stabilit de guvern de 255 kWh pentru energia electrică vor plăti un preț de 0,8 lei/kWh pentru cei 255 de kWh, urmând ca doar cantitatea ce depășește acest plafon să fie plătită la un preț întreg.

De asemenea, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică și „prestatorii publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric”. Includerea acestora în ordonanță are legătură și cu Metrorex. „Serviciile publice - iarăşi a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creştere a preţurilor în progresie la preţul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a preţurilor la serviciile publice. Este şi Metrorex care primeşte o subvenţie de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Creşte subvenţia, mai bine intervii tu stat şi vezi cum faci cu preţul la energie”, declara recent președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Totodată, lăcașurile de cult recunoscute oficial în România ar putea beneficia de prețul plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consum, potrivit amendamentelor PSD.

Social democrații vor să includă și producătorii de medicamente, distribuitorii, și „unitățile farmaceutice care dețin și utilizează lanț de frig” printre industriile care beneficiază de prețuri plafonate.

Ordonanța guvernului urmează să intre în dezbaterea comisiilor parlamentare și mai apoi să fie dezbătută și votată în plenul celor două camere ale Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri