Legea care dă pensii speciale parlamentarilor a intrat astăzi în vigoare

Data publicării:
parlament digi-3

După 18 ani în Parlamentul României, fostul senator PSD Ion Solcanu vrea să beneficieze de noua regulă. Pensia lui va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, în limita a cel mult trei. În cifre înseamnă aproape 4.600 de lei.

Indemnizaţia aceasta pe care o p rimeşte un fost parlamentar român este absolut cea mai mică din toate câte pot exista în Uniunea Europeană”, afirmăIon Solcanu.

Deputatul PSD Mircea Bucur a venit personal, de la Sibiu, să depună cererea. Pentru cei patru ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, între 2000 şi 2004, Mircea Bucur va încasa un bonus lunar de încă 1600 de lei.

La funcţiile pe care le-am avut - inginer service, şef la o întreprindere mare în Sibiu, director în primarie, parlamentar - totuşi pensia era destul de mică. Nu ştiu dacă indemnizaţia asta e mai corectă decât pensia de parlamentar care pe urmă a fost tăiată de guvernul Boc”, spune Mircea Bucur.

Aleşii au mai primit pensii speciale până în 2010, când Guvernul le-a eliminat din motive economice. Legea anterioară permitea inclusiv pensionarilor care sunt în mandat să primească o pensie de până la 80% din valoarea indemnizaţiei. O parte dintre cei afectaţi a dat în judecată statul, ca să îşi reintre în drepturi. Unii au câştigat. De exemplu, Titu Nicolae Gheorghiof, deputat PNL de Arad între 1996 şi 2008. Însă imediat după proces, fostul deputat a cerut sistarea dării în plată a pensiei cuvenite. Acum intenţionează să depună cerere pentru noul drept. De altfel, noua lege nu a prevăzut astfel de situaţii.

Nu se pot da două indemnizaţii cu acelaşi obiect. Din păcate, cei care au construit această lege au omis să se refere la o atare situaţie”, declară Lucian Bolcaş.

Fostul deputat PRM este printre cei care nu au recâştigat pensia specială în instanţă. Aşa că va profita de noua lege.

Depun această cerere. Am militat întotdeauna pentru această mult hulită indemnizaţie pe care trebuie să o ia pensionarii parlamentari”, adaugăLucian Bolcaş.

Din cei aproximativ 700 de foşti aleşi care au dreptul la pensie specială, 167 de deputaţi şi peste 40 de senatori au făcut deja demersuri să le fie viraţi banii cuveniţi. Cei care sunt pensionari în mandat, trebuie să aştepte încheierea legislaturii.

Singurii foşti aleşi care nu vor primi pensia specială sunt cei condamnaţi pentru corupţie. Legea nu îi exclude însă pe cei care au alt gen de condamnări, au fost declaraţi incompatibili, în conflict de interese sau nu şi-au putut justifica averea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...