Papa Francisc cere solidaritate cu migranții. „Cei care îşi riscă viaţa pe mare nu invadează, ei caută ospitalitate”

Data actualizării: Data publicării:
Pope Francis at the Palais du Pharo in the southern port city of Marseille
Papa Francisc cere Europei să primească migranții veniți din Africa și Orientul Mijlociu. Foto: Profimedia

Papa Francisc a lansat un apel pentru „o responsabilitate europeană” în faţa fenomenului migraţiei şi a insistat asupra faptului că migranţii care „îşi riscă viaţa pe mare” pentru a ajunge în Europa „nu invadează”. Declarațiile suveranului pontif au fost făcute sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în oraşul Marsilia.

„Fenomenul migrator nu este o urgenţă de moment, întotdeauna bună pentru a declanşa o propagandă alarmistă, ci un fapt al timpurilor noastre”, a declarat papa Francisc în închiderea evenimentului „Întâlniri mediteraneene”, organizat la Marsilia. Suveranul pontif consideră că acest proces trebuie gestionat „cu o responsabilitate europeană capabilă să facă faţă unor dificultăţi obiective”.

„Două cuvinte au răsunat (în spaţiul public - n.red.), alimentând fricile oamenilor: «invazie» şi «urgenţă». Dar cei care îşi riscă viaţa pe mare nu invadează, ei caută ospitalitate” şi „nu trebuie să fie consideraţi ca o povară de suportat”, a adăugat suveranul pontif, regretând totodată că „mai multe porturi mediteraneene” au fost închise, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Vineri, papa Francisc a criticat „indiferenţa” şi „frica” într-o Europă tentată de ideea de a se închide în faţa migranţilor.

Liderul spiritual de la Vatican a reluat în acel mesaj o temă care îi este foarte apropiată, în contextul în care solidaritatea europeană este pusă la grea încercare după sosirea a mii de migranţi pe insula Lampedusa. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că Franţa „nu îi va primi pe migranţii” veniţi de insula italiană, în timp ce partidele de dreapta şi de extrema dreaptă au criticat „o submersiune migratorie”.

Repetând temerile sale de a vedea transformată „Mediterana, leagănul civilizaţiei, în mormântul demnităţii”, papa Francisc i-a îndemnat din nou pe oameni „să nu se închidă în indiferenţă”, în timp ce vicepreşedintele Comisiei europene pentru chestiunea migratorie, Margaritis Schinas, era prezent în public.

„Unde există precaritate există şi infracţionalitate”

Criticând „naţionalismele arhaice şi belicoase”, suveranul pontif a cerut „o tresărire de conştiinţă” pentru „a preveni un naufragiu al civilizaţiei” şi a avertizat că viitorul „nu va aparţine închiderii, care reprezintă o întoarcere în trecut”.

În apelul său la solidaritate internaţională, papa Francisc consideră că soluţia este aceea de „a asigura, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, un număr mare de intrări legale şi regulate”, care să fie „durabile graţie unei primiri echitabile din partea continentului european, în cadrul unei colaborări cu ţările de origine”.

El a pledat şi pentru o „integrare” a migranţilor, care este „dificilă, dar benefică pe termen lung”, în comparaţie cu „asimilarea, care nu ţine cont de diferenţe” şi „compromite viitorul crescând distanţele şi provocând ghetoizare, provocând ostilitate şi intoleranţă”.

Însă problema principală este sărăcia, a insistat suveranul pontif, deoarece „acolo unde există precaritate există şi infracţionalitate”, îndemnând la „o tresărire de conştiinţă pentru a spune nu ilegalităţii şi da solidarităţii”.

După o vizită la un centru dedicat persoanelor aflate în situaţie precară, efectuată sâmbătă dimineaţă într-un cartier sărac din Marsilia, papa Francisc a spus că „adevăratul rău social nu constă atât în creşterea problemelor, cât în scăderea îngrijirilor oferite”.

De asemenea, papa Francisc s-a invitat şi în dezbaterile care au loc în Franţa despre sinuciderea asistată: „Cine ascultă gemetele persoanelor vârstnice izolate, care, în loc să fie preţuite, sunt abandonate într-o falsă perspectivă a unei morţi uşoare, care este în realitate mai amară decât apa mării?”, s-a întrebat suveranul pontif, referindu-se la un proiect de lege ce va fi discutat peste puţin timp în această ţară.

Vorbind despre avort, papa Francisc a deplâns încă o dată soarta acestor „copii nenăscuţi, respinşi în numele unui fals drept la progres, care reprezintă, dimpotrivă, o regresie a individului”.

„Suntem cu toţii fraţi”

Papa Francisc a participat sâmbătă la o întâlnire cu persoane sărace în cea de-a doua zi a vizitei sale la Marsilia, care se va încheia printr-o plimbare cu „papamobilul” şi o liturghie uriaşă pe Stadionul Velodrome.

După noaptea petrecută la sediul Arhiepiscopiei din Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, papa Francisc i-a vizitat pe „misionarii carităţii”, ordinul fondat de Maica Tereza la Saint-Mauront, un cartier sărac apropiat de centrul oraşului francez, unde călugăriţele ordinului oferă asistenţă socială.

„Sunt bucuros să mă aflu aici”, a declarat papa în limba franceză, în momentul sosirii sale. A continuat apoi în italiană: „Sunt bucuros să îi văd pe oameni ţinându-se de mână, într-un gest de fraternitate. Sunt de dreapta, de stânga, nu contează. Ceea ce contează este că suntem cu toţii fraţi. De prea multe ori civilizaţia noastră ne face să trăim ca străini sau ca duşmani. Este o profeţie să trăim ca fraţii. Suntem cu toţii fraţi, dincolo de doctrinele politice sau religioase”.

După vizita sa la Saint-Mauront, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a închis evenimentul „Întâlniri mediteraneene”, ocazia oficială a vizitei sale, care reuneşte de o săptămână 70 de episcopi şi tot atâţia tineri veniţi din toate spaţiile adiacente Mării Mediterane prin mijlocirea a trei mari religii monoteiste.

După aceea, liderul de la Vatican se va întâlni în jurul prânzului cu preşedintele Emmanuel Macron, care nu va lua rosti însă un discurs.

La puţin timp după ora 13:00 GMT, în cadrul unui dispozitiv extraordinar de securitate, ce mobilizează 6.000 de membri ai forţelor de ordine şi 1.000 de agenţi privaţi, papa Francisc se va îndrepta spre un alt loc simbolic din Marsilia, Stadionul Velodrome, sediul echipei de fotbal Olympique Marseille, care se va transforma într-un fel de catedrală uriaşă cu ocazia unei liturghii publice.

Prima vizită după 500 de ani

Vizita sa, prima întreprinsă de un papă la Marsilia după o pauză de aproape 500 de ani, a stârnit multă emoţie în Franţa, iar suvernul pontif va parcurge o parte a traseului spre stadion la bordul „papamobilului” de-a lungul Bulevardului Prado, una dintre marile artere rutiere locale care duce spre mare, decorată cu steaguri în culorile drapelului Vaticanului - galben şi alb.

Aproximativ 100.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la parcurgerea acestui traseu, potrivit Primăriei şi organizatorilor. Şi aproape alte 60.000 de persoane au obţinut bilete nominale pentru a asista la liturghia de pe stadion.

Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte, vor asista la liturghie, programată pentru ora 14:00 GMT. Prezenţa lor i-a supărat în special pe politicienii de stânga, care l-au acuzat pe preşedintele francez că prezenţa lui „calcă în picioare” principiul laicităţii. Palatul Elysee a replicat spunând că preşedintele nu asistă la liturghie „în calitate de credincios”, ci „în calitate de şef al statului”.

Apoi, papa Francisc va părăsi Marsilia îndreptându-se spre Roma, după o scurtă întâlnire cu Emmanuel Macron pe aeroportul local.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri