Președinta Ungariei publică pe Facebook așa-zisul Imn Secuiesc, după vizita în România: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”

Data publicării:
novak in romania
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a venit din nou într-o vizită privată în România. Foto: Facebook/Katalin Novak

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat o postare pe Facebook, după vizita în România, la Şumuleu Ciuc, cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Materialul video este însoțit de un mesaj, un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, scrie Katalin Novak.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, aceasta a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ținutului Secuiesc.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imnul secuiesc (în maghiară Székely himnusz) este un poem scris în anul 1921 de György Csanády, pus apoi pe o melodie creată de Kálmán Mihalik. Mult timp interzis, dar foarte cunoscut în Transilvania, el este cântat cu regularitate la petreceri și evenimente în secuime.

Sâmbătă, Novak Katalin a însoţit cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, care a plecat din faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc.

De asemenea, printre pelerinii din cordonul oficial s-a numărat fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, care participă în fiecare an la eveniment. La pelerinaj se afla şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, care a ajuns pe bicicletă, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc vin catolici din întreaga lume, în majoritate de limbă maghiară, organizatorii precizând că şi-au anunţat prezenţa persoane inclusiv din Australia sau SUA, dar şi din întreaga Europă, cu precădere din Ungaria.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri