„Turnătoria fiscală” propusă de Boloș nu e pe placul lui Ciucă. Ciolacu ar susține ideea recompensării celor care denunță evazioniștii

Data actualizării: Data publicării:
ofiteri anaf antifrauda si o masina rosie
Ministrul Finanțelor a venit cu ideea ca persoanele care denunță fapte de evaziune să primească drept recompensă un procent din sumă. Foto: captură video Digi24

Recompensarea celor care denunță evazioniștii, propusă de ministrul Finanțelor, nu este susținută și de liderul PNL, Nicolae Ciucă. Acesta spune că nici măcar nu s-a discutat în partid subiectul. Dacă liderul PNL e total împotrivă, premierului Marcel Ciolacu îi surâde ideea. Spune însă că nu poate lua o decizie fără o discuție în Coaliție.

Ministrul Finanțelor a venit cu ideea ca persoanele care denunță fapte de evaziune să primească drept recompensă un procent din sumă.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Ne gândim și la un sistem de recompensare, fiindcă dacă noi nu am descoperit și altcineva ne-a sesizat, înseamnă un venit suplimentar la buget. Poate fi un procent. Încă n-am stabilit care va fi acel procent”.

Ideea ministrului liberal de Finanțe nu este însă privită cu ochi buni de liderul partidului. Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă susține că se opune propunerii așa cum arată aceasta acum.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Nu sunt de acord în momentul de față, pentru că nu venim cu măsuri după părerea unuia sau altuia. Este o problemă care ține de impact și consecințe la nivel de societate. Ca atare, trebuie analizată o astfel de decizie. La cum sună acum, da (mă voi opune – n.red.)”.

Dacă Ciucă se opune, Marcel Ciolacu spune că ar lua în calcul o asemenea propunere. Însă precizează că decizia finală este în Coaliție.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Dacă avem alte păreri decât ale noastre proprii, nu trebuie să transformăm pe cei cu păreri în dușmani ai poporului. S-ar putea să se impună o astfel de măsură, dar decizia politică este la Coaliție”.

Rămâne de văzut dacă liderii din Coaliție se vor pune de acord și vor face posibil ca cei care denunță fapte de evaziune să primească recompensă.

„Cea mai mare evaziune fiscală din UE”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a afirmat că este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un „gap” de TVA de 35%. Social-democratul a mai spus că digitalizarea reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale precum şi ieşirea din birouri pe partea de antifraudă şi inspecţie fiscală.

"Ele vor fi făcute publice cred că în săptămânile următoare. Ştiu că se lucrează intens la acest proiect şi este binevenit. O să mai spun şi eu ce au spus şi liderii coaliţiei şi am spus-o şi eu, când eram ministru de finanţe. Este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un «gap» de TVA de 35%", a declarat Adrian Câciu, întrebat joi în ce stadiu este noul proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor la stat.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat de curând că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului.

Guvernul vrea să taxeze cu 70% veniturile nedeclarate.

ANAF a colectat venituri de 40 de miliarde de lei în luna octombrie, ceea ce reprezintă un record, conform premierului. ANAF a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta impusă a adăugat Ciolacu săptămâna trecută.

Discuția din Coaliție privind evaziunea fiscală a pornit după scandalul pe legea pensiilor, când Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului finanțelor, Marcel Boloș, să găsească soluții pentru finanțare.

Citește și: EXCLUSIV Rareș Bogdan: „Evaziunea fiscală este la scară cosmică în Portul Constanța. Ar trebui introdusă Armata, ca să facă ordine acolo”

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri