Surse: Coaliția nu mai cheamă parlamentarii din vacanță. Pensiile speciale și măsurile fiscale amânate pentru la toamnă

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLEMENT - PLEN REUNIT - VOT GUVERN COALITIE - 15 I
Parlamentarii nu vor mai fi chemați din vacanță pentru legea pensiilor speciale. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Modificările la legea pensiilor speciale, necesare după decizia Curții Constituționale, precum și pachetul de măsuri fiscale nu vor mai fi adoptate în această lună, au declarat surse politice pentru Digi24.ro. Motivul, oficialii de la București trebuie să discute cu Comisia Europeană înainte de a lua orice decizie.

Deși liderii Coaliției promiteau o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna august, calendarul discuțiilor cu Comisia Europeană dă peste cap planurile acestora.

Potrivit surselor citate, Comisia Europeană le-ar fi cerut oficialilor de la București să nu se grăbească cu amendamentele la legea pensiilor speciale fără o discuție cu Bruxellesul, deși de această lege depind banii europeni din PNRR. 

Amendamentele la legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională, vor fi finalizate în aceste zile, urmând a fi trimise Comisiei Europene, spun surse guvernamentale. Ulterior, în perioada 26-27 august, ministrul Muncii urmează să meargă la Bruxelles pentru o discuție cu oficialii europeni. Una dintre modificările posibile prevede majorarea procentului cu care ar putea fi impozitate pensiile speciale (stabilit inițial la 15%), însă potrivit deciziei CCR, impozitul trebuie să se aplice tuturor pensiilor de serviciu și militare.

Modificările vor fi adoptate în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. 

De asemenea, în ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale, situația este asemănătoare. În aceeași perioadă, finalul lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș va merge la Bruxelles să prezinte ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară, după care va avea și premierul Marcel Ciolacu o discuție cu Comisia despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat în Guvern.

„Probabil se vor aplica din octombrie”, spun surse guvernamentale, în legătură cu momentul în care vor intra în vigoare măsurile pe care PNL și PSD încă le discută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri