„Polițist bibelou, domnule!”. Oamenii legii, indignați de modificările din Codul Rutier care a trecut recent de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
masina politie, grafica, reporter digi24
Noua legea îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție

Radarele montate în maşini de poliţie neinscripţionate sunt foarte aproape să devină istorie. Parlamentul a adoptat o lege care îi obligă pe agenţi să stea întotdeauna la vedere atunci când vânează vitezomani. Poliţiştii critică ideea aleşilor - spun că dacă aceste măsuri se vor aplica, şoselele se vor transforma în piste de curse, iar numărul morţilor în accidente rutiere va creşte. 

Deputatul PNL Florin Roman e de părere că radarele montate în maşini neinscripţionate sunt „un pericol”, aşa că vrea modificarea legii.

„Asta înseamnă că aceste mașini ale poliției nu mai pot sta în boscheți, în tufișuri, așa cum ne-am mai întâlnit din păcate pe drumurile naționale, nu pot sta ascunse în curbe, pentru că rolul acestui proiect este de a pune bazele prevenției, or nu poți face prevenție rutieră în momentul în care tu stai ascuns”, a spus Florin Roman.

Demnitarul a rămas în 2016 fără permisul de conducere, după ce a ajuns pe contrasens ca să evite un limitator de viteză.

„Legislativul insistă să facă acest front comun pentru ajutorarea acelei părți a societății care nu dorește să-și asume răspunderea pentru faptele sale și care caută mereu teoria chițibușului, pentru a scăpa de răspundere”, este e părere un polițist de la Europol.

Sunt schimbări şi în privinţa folosirii pistolului radar. Noua lege îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție. Asta înseamnă ca vitezomanii și-ar putea anula amenzile în instanță, dacă distanța a fost depășită chiar și cu câțiva centimetri.

„Polițist bibelou, domnule! Legăm polițistul de mâini, îi punem o sfoară de 10 metri și îi cerem să facă ceea ce nu mai poate face: să-i vâneze pe cei care circulă cu 190-200 în localități”, mai spune polițistul de la Europol.

În România, viteza e principala cauză a accidentelor. Sute de oameni mor în fiecare an pentru că şoferii calcă prea tare pedala de acceleraţie. Legea care le interzice poliţiştilor să folosească radare în maşini neinscripţionate a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedinte pentru promulgare. O variantă similară a legii, care includea şi obligaţia ca radarele să fie presemnalizate cu sute de metri înainte, a fost declarată neconstituţională de CCR.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...