Praf de steril și cianuri, împrăștiate peste satele de lângă Baia Mare. O problemă amânată de guvernanți, de la un mandat la altul

Data publicării:
Câmp acoperit de steril.
Praf de steril și cianuri, împrăștiate peste satele de lângă Baia Mare.

„Furtună” cu praf de steril peste satele de lângă Baia Mare. Cianurile care provin de la fostele iazuri de decantare sunt, din nou, împrăștiate de vânt peste casele și grădinile oamenilor. Problema, veche de peste două decenii, a fost pasată de guvernanți, de la un mandat la altul. Ministerul Economiei promite acum să aloce bani pentru închiderea iazurilor poluante. Lucrările însă ar urma să înceapă abia anul viitor. Până atunci, localnicii sunt condamnați să respire aer toxic care le pune în pericol sănătatea.

- A fost cum a fost, dar așa cum e acum...
- ...Nu a fost niciodată!

Cianuri, siliciu și metale grele. Asta respiră, de zeci de ani, oamenii care trăiesc pe lângă fostele perimetre miniere din Maramureș. La fiecare rafală de vânt mai puternică, praful toxic se ridică în aer.

Bărbat: Păi n-am mai văzut pomii de acolo, o venit vârtejul ăsta. Acolo a fost numai galben, nori de praf.

Halda de steril de la fosta mină din Bozânta Mare se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare. Proiect de ecologizare există de ani buni, dar nu a primit niciodată bani de la guvern.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: De aici, particulele de praf sunt împrăștiate pe o rază de aproximativ 60 de kilometri, la satele din împrejurimi.

Mircea Rogojan, localnic Lăpușel: Sigur că e otravă, e cianură, doamnă, acoperită, pus pământ pe ea, la aia nu se umblă și gata.

Mircea Rogojan suferă de astm. Vecinul său, Ioan Stan, a fost în tinerețe, paznic pe iazul de la Bozânta Mare, dar nu și-a făcut niciodată un control la plămâni.

Ioan Stan, fost paznic pe iaz: Absolut tot intră în sat. Aerul îi irespirabil și nu poți să stai afară, așa praf îi. Grădina, legumele, absolut tot afectează.

Anca Buteanu, medic de familie: Acești nori de praf conțin metale grele. Pot să apăra boli cronice, respiratorii, bronșite cronice, astm bronșic.

Autoritățile locale au făcut solicitări în repetate rânduri la Ministerele Economiei și Mediului pentru închiderea acestor iazuri poluante. Săptămâna viitoare vor bate din nou drumul până la București.

Dumitru Marinescu, primarul localității Tăuții Măgherăuș: De peste 20 de ani nu se vede nimic, nu se vede niciun pas în față, nicio măsură luată concret. „În limita fondurilor disponibile vom remedia această problemă”, este un răspuns care nu ne încălzește cu nimic.

Satu Nou de Sus. Alte iazuri, aceeași problemă. La fiecare adiere mai tare de vânt, praful toxic acoperă tot ce îi iese în cale.

Localnică, Satu Nou de Sus: Se depune pe case, în mașini, în grădină, nu putem să lăsăm geamurile deschise, nu putem să ieșim afară, îi toxic.

Alexandru Nicolici, geolog: Cea mai simpla metodă - aruncăm un pământ pe deasupra și punem câteva floricele. Nici vorba de așa ceva. Trebuie să nu treacă apa ca să meargă jos. Sau să pui dedesubt o bucată de impermeabilizare, argilă sau altele. Trebuie făcut un cocon în care gunoiul să nu poată fi spălat de apele de ploaie și de vânt.

Contactați de jurnaliștii Digi24, reprezentanții Gărzii de Mediu Maramureș au refuzat să ofere un punct de vedere. La începutul lunii, Ministerul Economiei anunța că s-a aprobat hotărârea de Guvern pentru continuarea finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier. Lucrările ar urma să înceapă în 2023.

Reporter: Ioana Mihalca / Imagine: Sebastian Codrean

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri