Reacția președintelui CJ Neamț după tragedie: Toate saloanele de pe cele două etaje sunt cu avizele la zi. Nu s-au făcut modificări

Data actualizării: Data publicării:
incendiu spitalul judetean piatra neamt
Foto: Ziar Piatra Neamț

Ionel Arsene, preşedinte Consililiului Județean Neamţ, a declarat la Digi24 că secția ATI a spitalului Județean Neamț, acolo unde zece oameni au murit într-un incendiu, este organizată pe cele două etaje, 2 și 3, și nu s-a făcut nicio modificare în acest corp de clădire. 

"Este dezinformare. Sectia ATI a spitalului este organizată pe etajele 2 și 3. Toate saloanele de pe aceste două etaje sunt cu avizele la zi. Nu s-a făcut nicio modificare în acest corp de clădire. Intr-adevar, în spital se lucra la o nouă capacitate pentru a mări secția ATI, dar nu era decât o cameră goală. Nu era acolo nimic. Urma să fie avizată de DSP. Totul este o dezinformare", a declarat Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ, într-o legătură telefonică la Digi24.

Câți bani a investit Consiliul Județean în acest an pentru dotarea în aparatură nouă?

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: În ultimii 2 ani, CJ a investit peste 20 de milioane de lei doar în dotarea cu echipamente medicale. Am investit mult mai mult decât s-a investit în cei 30 de ani de la Revoluție. Și am făcut unul dintre cele mai dotate și moderne spitale.

Dacă un echipament vechi se va descoperi că este cauza acestui incendiu, vă mențineți declarația?

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: Da. Majoritatea echipamentelor din ATI erau noi. Am văzut și declarația directorului ATI pe țară care spune că e păcat ce s-a întâmplat acolo pentru ca sunt echipamente de ultimă generatie. Eu am făcut tot ce ține de mine. Consiliul Județean doar finanțează spitalul pentru că partea de coordonare o face Ministerul Sănătății prin DSP, deci noi suntem doar cu banii.

Trebuie să vedem care au fost cauzele acestor schimbări, dar nu managementul a fost cauza. Cred că totuși cauza a fost suprapopularea acestui spital pentru ca eu strig de 3 săptămqni de când dădeați imagini cu pacienți care erau ținuti afară pentru a fi testați, pentru că toată capacitatea Spitalului județean este total depașită. Eram în genunchi de 3 săptămâni și am strigat către Guvern să deschidă spitalul de la Lețcani. Este un spital de ultimă generație cu 250 de paturi, din care 103 paturi ATI. Stăm cu un spital nou neocupat și cu Spitalul județean suprapopulat și cu o problemă greu de gestionat.

Cu siguranță ar fi putut fi evitată această tragedie pentru ca am fi avut pacienții dislocați la această unitate, pentru că avem acolo 103 paturi ATI cu toată dotarea de ultimă generație și nu ar fi fost supraîncărcarea asta și pe echipamente și pe personal. (...) Eu cred că managerul spitalului și-a făcut treaba. Așteptăm ancheta organelor ablitate și în funcție de rezultate putem să tragem concluzii.

În aceste saloane erau pacienți fix câți trebuiau să fie. Dar suprasolicitarea echipamentelor, pentru că avem luni de zile de când aceste echipamente funcționează fără oprire. Nu sunt nici inginer, nici medic, dar eu cred ca supraîncărcarea echipamentelor a condus la tragicul accident. Rezultatul anchetei ne va spune ce s-a întâmplat în acest spital. 

Nu există o extindere a secției. Voiam să mai suplimetam pentru secția ATI cu încă un salon.

Cât a durat incendiul?

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: Incendiul a durat cred ca 20 de minute până a fost stins de pompieri. Pompierii au ajuns în cel mult 5 minute. 

De ce aceasta secție nu are o instalație automată de stins?

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: Pentru că infrastructura este din anii 60 și pentru că 90% din spitalele din România nu au avize ISU pentru că noile norme sunt aproape imposibil de făcut pe actuală infrastructură. Pentru că ai nevoie de o infrastructură pe care nu ai cum să o faci pe infrastrctura actuală.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri