Andrei Baciu: Tulpina Delta nu este încă dominantă în România, dar se va intensifica și la noi inevitabil

Data actualizării: Data publicării:
andrei baciu la digi24
Foto: captură video Digi24

Tulpina Delta încă nu este dominantă în România, în continuare avem celelalte tulpini care domină „terenul de joacă” al variantelor COVID, însă vedem că sunt cel puțin 19 țări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi, inevitabil și am putea să ajungem la 1.500 de cazuri pe zi spre sfârșitul lunii septembrie, a declarat luni, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Cifrele bilanțului epidemiologic din România arată o tendință de creștere.  Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele șapte zile a depășit 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate - duminică eram la 0,54 la sută, luni suntem la 0,74 la sută, probabil în zilele următoare vom ajunge la procentul de 1 la sută teste pozitive din testele efectuate. Nu am mai atins acest procent tot așa, de la începutul lunii iunie, când eram pe un trend descendent”, a arătat Andrei Baciu.

De ce se îmbolnăvesc mai mulți tineri

„Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparație cu acum două săptămâni avem o creștere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere științific”, a subliniat secretarul de stat.

Explicația din spatele acestui detaliu este dată de ceea ce se întâmplă în realitate: oamenii călătoresc, e perioada concediilor, se călătorește în Europa, unde putem să călătorim cu certificatul digital, te întâlnești cu oameni care vin din zone cu risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal. Dacă ai contractat virusul, sigur că la întoarcerea în țară se va vedea ușor-ușor și la noi, așa cum s-a întâmplat de altfel și vara trecută, a explicat Andrei Baciu.

Toate aceste lucruri vin în contextul a ceea ce ni s-a transmis de la nivel european și ceea ce vedem că se întâmplă: există acest val 4 în Uniunea Europeană, în regiune, determinat de această tulpină Delta, care este mai contagioasă, se transmite mai ușor de la o persoană la alta și evident că nu este restricționat de bariere georgrafice, fizice sau logistice, cu atât mai mult cu cât oamenii interacționează mult mai mult în aceste momente. Călătorind, intri în contact cu oameni care vin din zone unde există o problemă epidemiologică reală, cum este spre exemplu în Spania, Portugalia, a completat secretarul de stat.

Capcana cognitivă

Pe de altă parte, Andrei Baciu atrage atenția că există riscul „să ajungem într-o capcană cognitivă”.  Este vorba de a trăi o falsă senzație de siguranță și a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă a situației de fapt. „Nu e un lucru care să ne convină - faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că viața noastră e posibil să devină iarăși puțin schimbată. Toate aceste lucruri nu sunt plăcute și atunci le respingem cumva automat: Nu mai vreau să aud de lucrurile acestea! Pe cale de consecință, nici nu mai avem comportamente simetrice cu pericolul existent”, a explicat medicul.

Specialiștii de la INSP au făcut însă o analiză și trendul actual din România se încadrează într-un al patrulea scenariu, dat de caracterisiticile unei tulpini Delta care este cu 50 la sută mai contagioasă decât tulpina inițială, de unde și posibilitatea de avea undeva la peste 1.000 - 1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val 4, care poate să vină undeva pe la sfârșitul lunii septembrie, a arătat Andrei Baciu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Secretul unei prietenii de aproape 20 de ani, la Hollywood. Ryan Reynolds și Hugh Jackman, despre cât de mult...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...