Coaliția modifică proiectul lui Rafila. Prezența la serviciu a angajaților ar putea să nu mai fie condiționată de certificatul verde

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
Certificat verde pe un telefon mobil.
Liderii PSD, PNL și UDMR s-au înțeles ca certificatul electronic COVID-19 să fie adoptat până la finalul anului. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au înțeles ca certificatul electronic COVID-19 să fie adoptat până la finalul anului. Miercuri seara aceștia au modificat proiectul întocmit de Alexandru Rafila, așa încât să fie eliminată prevederea care condiționa accesul angajaților la locul la muncă în funcție de certificatul verde, spun surse din coaliție.

Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro de Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a declarat că „eu nu am susținut așa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul (electronic Covid – n.red.) pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”.

Decizia ar veni după o întâlnire la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege pregătit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea că angajatorii – privați sau de stat – erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Electronic Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Citiți și:
EXCLUSIV: Rafila, despre certificatul verde: De ce să-mi dau demisia? Nu mă interesează cum trece. E o exagerare al cărei substrat nu îl înțeleg

Potrivit proiectului, angajații aveau la dispoziție 5 opțiuni – vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Angajații nevaccinați ar primi gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Practic, rolul Certificatului COVID se schimbă radical, potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, care arată că certificatul nu va fi obligatoriu la locul de muncă.

Au fost astăzi mai multe discuții în coaliție pe această temă. La un moment dat a apărut informația, tot pe surse, cum că parlamentarii n-ar fi obligați să aibă acest certificat.

În interviul din această seară la Digi24, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a infirmat acest lucru și spune că Certificatul COVID este un mijloc de control al pandemiei, de care este nevoie, având în vedere că urmează valul 5 și estimează că acest lucru se va întâmpla foarte repede, așteptându-se la o creștere a numărului de infectări peste doar o săptămână.

Vedem însă că în această seară lucrurile se schimbă total. Dacă până acum vorbeam de faptul că liderii coaliției nu se înțeleg pe modul în care trebuie adoptat acest certificat – prin asumarea răspunderii, cum vrea PSD, sau prin vot în parlament, așa cum vrea PNL -, în urma unei discuții între liderii coaliției și președintele României apare această informație, cum că accesul la locul de muncă nu va fi condiționat de certificatul electronic.

Se pare că ministrul Sănătății nu este de acord cu acest lucru, ar trebui să își modifice forma proiectului de lege, iar din informațiile noastre se pare că Certificatul COVID va rămâne în forma în care există acum. Adică va fi cerut la mall-uri, restaurante și în instituții.

Vom vedea dacă se va schimba ceva în zilele următoare, având în vedere că Alexandru Rafila nu este de acord cu această modificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita