Județul cu o singură secție de ATI

Data publicării:
terapie

O parte dintre bolnavii care erau internaţi în secţiile unde au fost descoperite bacterii la Spitalul Judeţean din Craiova vor fi mutaţi la secţia de Terapie Intensivă. Însă şi acolo sunt probleme. Este singură secţie de terapie intensivă din tot judeţul Dolj. Şi tot acolo sunt primiţi şi mulţi pacienţi din zonele învecinate. În total, aproximativ 6.000 de bolnavi în fiecare an. Uneori ajung să fie trataţi la Terapie Intensivă abia după zile de aşteptare în Urgenţă, pentru că nu există niciun loc liber. Situaţia ar putea fi alta dacă terapiile intensive din celelalte spitale din Craiova nu ar fi închise din lipsă de personal şi de bani.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, secţia de Terapie Intensivă este organizată pe două etaje. În total, 65 de paturi. Acolo ajung pacienţii în stare critică, de la cei răniţi în accidente grave, până la cei în comă în urma diverselor maladii. Nu sunt doar din Craiova sau din restul judeţului, ci din toată zona Olteniei. Aşadar, mult mai mulţi decât pot îngriji medicii din spital.

Dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „De foarte multe ori pacienţii rămân în unitatea de primiri urgenţe până când se eliberează un loc în clinica de terapie intensivă.”

Doar pacienţii de la Neurologie ocupă aproape jumătate din secţie. În mod normal ar trebui trataţi în spitale de profil. Doar că la clinica de neurologie din Craiova nu funcţionează Terapia Intensivă.

Dr. Dorina Iovănescu, șef Compartimentul Neurologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „Singura secţie de reanimare este cea din spitalul judeţean şi care asigură cazurile urgente care provin din serviciul de urgenţă prin garda de neurologie, care provin din transferurile din altă parte, din judeţele limitrofe.”

Nici la celălalt mare spital al Craiovei, cel de Boli Infecţioase, situaţia nu e mai bună. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a funcţionat doar trei luni, în 2013. Însă lipsa personalului a pus lacătul pe uşă.

Dacă Spitalul de Urgenţă are finanţarea asigurată de la Ministerul Sănătaţii, celelalte spitale din oraş sunt administrate de autorităţile locale. Şi nu doar lipsa personalului e problema.

Mihail Genoiu,viceprimarul Municipiului Craiova: “Secţia ATI este o secţie scumpă, consumatoare de multe medicamente şi de medicamentaţie destul de scumpă.”

În fiecare an, prin secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova trec peste 6.000 de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...