Militari puși la dietă și sport. Unu din cinci are risc de boli cardiovasculare

Data publicării:
militari heliopurtati

Mai multe legume, carne cu cât mai puţine grăsimi şi mai mult sport. Aşa ar putea arăta în curând regimul de viață al tuturor militarilor români. Speriaţi de numărul mare de soldaţi tineri predispuşi la boli cardiovasculare, medicii de la spitalul militar din Cluj propun schimbarea regimului alimentar.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Medicii de la Spitalul Militar din Cluj trag un semnal de alarmă după ce au realizat un studiu pe aproximativ 900 de militari. Peste 20% prezintă risc de boli cardiovasculare.

Tensiunea arterială normală înaltă este prezentă la grupa tânără interval 20-29 de ani. Colesterolul, valori peste 200 au prezentat 58,5% dintre cei din studiu”, arată col. dr. Mihai Florea, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Militar Cluj-Napoca.

Primul pas este schimbarea meniului din unităţile militare, unde se găteşte în principal mâncare tradiţională românească. Medicii propun un regim alimentar mediteranean, dar şi mai mult sport.

„Apropierea a ceea ce mănâncă la popotă, la gustare şi la prânz, de o dietă mediteraneană, sigur, cu ce avem în România ca alimente. S-ar putea înlocui tocăturile, chiftelele, cu alt tip de carne, carne de pui, de peşte, cu mai multe legume”, recomandă col. dr. Doina Băltaru, comandantul Spitalului Militar din Cluj.

Militarii din judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu Mare vor fi primii vor avea pe masă mâncare mai sănătoasă.

„Cel puţin, la recrutare, în România este o selecţie foarte dură şi nu sunt acceptate pesoane cu exces ponderal. Dar ulterior, stilul lor de viaţă nefiind tocmai adecvat, apar astfel de schimbări în greutate şi ulterior şi modificări biochimice, metabolice, care au influenţă asupra riscului de mortalitate cardio-vasculară”, a explicat col. dr. Doina Băltaru.

Pentru un astfel de meniu, bugetul ar fi de 30 de lei pe zi, iar dacă va fi un succes, ar putea fi implementat în toate unităţile militare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele din conservă mai sănătos decât somonul și tonul, ignorat de mulți români, deși costă doar câțiva lei...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a...
Film Now
Penn Badgley, afectat de moartea lui Michelle Trachtenberg, colega lui din Gossip Girl: „Avea un râs...
Dirty,Water,From,The,Tap.,Rusty,Water,Flows,Into,A
Alertă în Prahova: locuitorii din Breaza, avertizați să nu folosească apa de la robinet pentru băut, gătit...
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei blocată. Decizia va enerva pe ceilalți 4.700.000 pensionari
Digi FM
Cum arată actrița Sophie Marceau la 58 de ani. În anii '90, franțuzoaica impresiona cu frumusețea ei naturală
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Adevăratul doctor Dolittle. El este brazilianul care „vorbește” cu șerpii și calmează animale sălbatice
Film Now
Cel mai profitabil film din 2025. Într-o lună a adunat peste 800 de milioane de dolari din vânzările de bilete
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”