Patru români au inventat parizerul bio, din care au scos aditivul dovedit cancerigen

Data publicării:
pariyer

Patru profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au inventat un parizer bio, cu care au cucerit medalia de aur şi premiul special al juriului la Salonul Internaţional al Cercetării de la Cluj-Napoca. Preparatul lor imită gustul inconfundabil al apreciatului mezel, fără să conţină, însă, aditivi periculoşi pentru sănătate: specialiştii i-au înlocuit cu şrot de cătină.

Parizerul de porc cu şrot de cătină a luat naştere în staţia pilot a Facultăţii de Ingineria Alimentelor. După un an de muncă în laborator şi numeroase teste, o echipă formată din patru cercetători a reuşit să creeze un produs complet bio, fără conservanţi şi coloranţi.

Petre Alexe, decanul Facultăţii de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu.”

La primele analize în laborator, cercetătorii au constatat că şrotul de cătină, rezultat după extragerea uleiului din fructe, este bogat în proteine şi fibre. Produsul este acum în curs de brevetare.

Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”.

Liliana Mihalcea, profesor doctor la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Ideea de a-l valorifica a pornit şi de la faptul că în ultimul an jumătate am extras multă cătină la instalaţia de extracţia cu dioxid de carbon supercritic. Obţinând o cantitate destul de mare de şrot ne-am gândit să-l valorificăm”.

Produsul are valabilitatea de cel mult 28 de zile și poate fi fabricat în orice unitate procesatoare din industria cărnii.

Cristian Dima, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: „Nu necesită achiziţionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimbând, înlocuind aceste ingrediente”.

Studenţii au fost primii care au gustat parizerul cu şrot de cătină şi l-au comparat cu parizerul clasic.

Parizerul de porc cu şrot de cătină a obţinut medalia de aur și un premiu special al juriului Salonului Internațional al Cercetării de la Cluj-Napoca. Produsul va fi prezentat producătorilor la sfârşitul lunii aprilie, la Braşov. Probabil că în scurt timp, îl veţi găsi în magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...