Tomograf nefolosit, pacienți trimiși la privat

Data actualizării: Data publicării:
tomograf

Singurul tomograf dintr-un spital de stat din Vrancea nu este folosit de doi ani. El a fost cumpărat cu nouă sute de mii de euro, bani europeni, de primăria din Panciu. Ce n-au ştiut autorităţile locale este că autorizarea pentru punerea lui în funcțiune durează, iar dosarul este stufos. Între timp, pacienţii merg la clinici private din judeţ şi plătesc pentru astfel de investigaţii chiar şi 700 de lei.

Odată cumpărat tomograful a început lunga serie a autorizaţiilor: transfer de la primărie la spital, autorizație de deținere a aparatului de către spital, autorizație pentru construcţia unei încăperi speciale dar și amplasarea aparatului acolo. Lipseşte doar cea de funcţionare.

Nu am fost documentați, este un proiect mai special de implementat. Spitalul orășenesc Panciu nu avea decât un aparat de radiologie, iar acolo nu necesita chiar așa de mult documentare în vederea autorizării”, spune Iulian Nica, primarul orașului Panciu.

Nicu Mărăscu, managerul Spitalului din Panciu: „Aceste aparate cu radiații nucleare au regim special pentru avizare. Totul numai prin poștă, nu merge prin mail sau prin fax și timpul se strecoară, de multe ori nu știi, mai uiți câte ceva sau n-ai știut că se cere, ceri precizări...”.

În tot acest timp, pacienţii care au nevoie de analize merg la centre private.

În spitalele de stat din Vrancea nu mai există niciun computer tomograf, după ce în 2009 aparatul de la Spitalul de Urgenţă Focşani s-a stricat. Lunar, aproape 400 de localnici au nevoie de o investigaţie tomografică, iar Casa de Asigurări de Sănătatea are fonduri pentru decontarea analizei pentru aproximativ 300 de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri