Analiză Business Club: Agentul termic, agent electoral

Data publicării:
instalatie apa cald radet

RADET face eforturi pentru a asigura un minim de serviciu. Peste zi s-a mai scaldat puțin problema. Nu va fi mai fi tăiată apa caldă noaptea ci va fi doar redusă temperatura. Și probabil că în perioada următoare cine va avea curiozitatea să observe apa calda pe la 3 noaptea va constata că va avea aceleași grade ca cea rece. În acest caz nu trebuie exclus un caft între Termocentrale București și Primăria Capitalei, care ar urma să preia producătorul. Să nu piardă din putere și importanță s-ar putea să fi arătat pisica.

Însă în profunzime e o problemă reală cu agentul termic în București, care a fost 23 de ani agent electoral. Primăria a dat subvenție pentru toată lumea, bogat sau sărac. Termoncetralele vând cu 350 de lei gigacaloria, dar consumatorul plătește mai puțin de jumătate. Restul achită Primăria din buget, care sunt tot banii noștri, doar că prost direcționați.

Și nici prețul acela nu acoperă de fapt costurile totale de producție. Gazele care sunt folosite pentru producție în București s-au tot scumpit iar costurile au tot crescut. Termocentralele din București produc și energie, de fapt aceasta ar asigura 80% din venituri, dar pe piață, curentul a fost din ce în ce mai ieftin, odată cu intrarea eolienelor, iar consumul a tot scăzut.

Ani la rând termocentralele au tot livrat pe datorie. În primăvara acestui an, datoriile RADET erau de 510 milioane de euro. Mai mult de jumătate erau penalități dar așa se întâmplă când nu plătești.

Aceste datorii sunt șterse prin transferul termocentralelor către Primăria Capitalei, dar fuziunea cu RADET, care e tot la municipalitate, nu s-a produs, deci datoriile există. Și se tot acumulează. Problema este întreg sistemul. Se tot acumulează datorii, primăria nu își direcționează cum trebuie subvențiile, căci ar putea să acopere prin ajutoare mai mult pentru cei nevoiași. Iar de 20 de ani sistemul se degradează. Ar fi nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru a moderniza conductele. La banii ăștia cel mai bine ar fi ca RADET să fie declarat mort, că îngropat e, și găsirea unor alternative de încălzire. Problema este că atunci ar fi costuri reale și agentul termic nu se mai transforma în agent electoral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...