Locul cu cel mai aglomerat trafic din București, transformat în șantier pentru amplasarea unui monument înalt de patru etaje

Data actualizării: Data publicării:
monument bratianu

La noapte începe ridicarea şantierului în cel mai circulat loc din Capitală! Monumentul lui Ion C. Brătianu va fi montat în Piaţa Universităţii. Ansamblul statuar, înalt cât un bloc cu 4 etaje, va fi amplasat pe locul istoric din rondul pieţei, deasupra pasajului Universităţii. Conform autorizaţiei, structuriştii pot efectua lucrările de montaj zilnic, între miezul nopţii şi 4 dimineața.

Rondul pieţei Universităţii se transformă în şantier, până în septembrie. La noapte începe pregătirea terenului pentru montarea soclului şi a pieselor din bronz care întregesc ansamblul statuar I.C. Brătianu. Vorbim despre o lucrare artistică de 14 metri înălţime şi aproximativ... 160 de tone, finanţată integral de municipalitatea Bucureştiului.

Lucrările vor dura în jur de două luni și jumătate

Oana Valeria Zaharia, director general, Administrația Monumentelor PMB: Am demarat contractul în 2017 şi s-a lucrat la foc continuu de atunci. Suntem în poziţia în care toate piesele ansamblului sunt finalizate şi soclul la fel. Şi în această noapte vom începe lucrările de amplasare, respectiv oraganizarea de şantier în rondul de la Universitate. Estimăm o durată a lucrărilor de două luni şi jumătate.

Ştefan Geantă, structurist: O să facem săpătura strict pe zona care ne interesează. Zona centrală. Pentru că monumentul statuar va fi amplasat în centrul rondului. Se va rezema fix pe stâlpii pasajului de la Universitate. Pe cei patru stâlpi centrali care delimitează zona rondului. Practic, o să avem 40 de tone pe fiecare capăt de stâlp. În acest moment, toată greutatea pământului care este acolo în rond este asemănătoare cu greutatea statuii. Ceea ce realizăm noi nu încarcă suplimentar pasajul de la Universitate.

Marius Lăpădat, arhitect: Macaraua va bloca una din benzi pentru câteva ore, în câteva zile, atunci când componentele vor fi transportate. E un volum de piatră de 9 metri înălţime, care o să ţină personajele de bronz.

Colos de 160 de tone în Piața Universității

Opera care va fi amplasată în Capitală este copia unei lucrări realizate în 1903. Regele Carol I a cerut atunci lucrarea de artă în semn de respect pentru fondatorul partidului liberal, Ion C. Brătianu, cel mai important dintre colaboratorii săi politici.

Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române: A avut un rol esenţial la Revoluţia din 1848, în epoca Unirii, în epoca lui Cuza, mai ales în epoca lui Carol I. El este cel care a fost mai bine de un deceniu prim-ministrul care a pus bazele economice, sociale, politice ale României moderne.

Statuie înaltă cât un bloc cu patru etaje

A realizat-o sculptorul francez Dubois şi a amplasat-o în rondul de la Universitate. Vreme de 45 de ani, ansamblul statuar a fost neatins. În arhiva de filme se vede clar că ansamblul Ion C. Brătianu era în Piață chiar şi în ziua în care Armata Roşie a intrat în Bucureşti în 1944.

Ansamblul I.C. Brătianu revine pe locul istoric. Monumentul „burghez”, dărâmat de comuniști

În 1948, Partidul Comunist Român a catalogat opera... monument burghez. A demolat-o şi i-a topit piesele din bronz. Reparaţia morală a apărut însă în 2016, când Consiliul General al Capitalei a organizat un concurs de soluţii pentru refacerea lucrării istorice. Dreptul de realizare i-a fost acordat sculptorului Ionel Stoicescu.

Ionel Stoicescu, sculptor: Săptămâna viitoare, foarte probabil, o să facem şi săpăturile. E destul de dificil pentru că e în intersecţie, avem drept de lucru doar de la ora 12 noaptea până la 4 dimineaţa. Ceea ce înseamnă destul de puţin, efectiv. Organizarea şi închiderea ne mai ia încă o oră. Deci vreo trei ore în fiecare noapte.

Municipalitatea vrea să inaugureze ansamblul Ion C. Brătianu pe 20 septembrie, cu ocazia zilelor Bucureştiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta