În Bătrâna, comuna cea mai mică din țară, pâinea vine doar o dată pe săptămână. Bătrânii o așteaptă la poartă ca-ntr-o zi de sărbătoare

Data actualizării: Data publicării:
batrani-poarta
În Bătrâna, comuna cea mai mică din țară, pâinea vine doar o dată pe săptămână. FOTO: Captură Digi24

Comuna Bătrâna din Hunedoara este, oficial, cea mai mică din țară. Nu ca suprafață, ci ca număr de locuitori. 88 de oameni trăiesc acolo. N-au școală, dispensar sau cimitir, iar mașina de pâine vine o dată pe săptămână.

Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: Am ajuns la ultima gospodărie din satul Piatra, care a dispărut la sfârşitul anului 2018. Ultimii locuitori au plecat din cauza condiţiilor pe care le vedeţi şi dumneavoastră. N-a fost curent... S-au plâns că nu au apă. A fost o familie tânără. Au apărut copii de şcoală şi... Putem să intrăm. Batem degeaba... Pe uşă e pus zăvorul... Asta e viaţa în satele comunei Bătrâna.

Ursuleţi abandonaţi la ferestre. Oale şi cizme înfipte-n uluci. Jucării azvârlite-n gunoaie. Morminte săpate-n grădini. La Bătrâna Hunedoarei, nici măcar cimitir nu este. Morţii sunt îngropaţi în livezi, ori în curţile caselor.

În satul Sabinei, la Răchiţaua, nu e apă, nu e canal, nu e asfalt, nu e transport. Cel mai apropiat magazin alimentar se află la două ore de mers pe jos. Iar dispensarul la 25 de kilometri distanţă.

Femeie: Părinţii mei sunt după grajdiul ăsta, încolo sunt înmormântaţi părinţii mei! Sunt părinţii mei, doi. Sunt bunicii mei, doi. 

Reporter: De când se îngroapă morţii în curţi, aici?

Femeie: Păi eu de când ştiu. Două-trei zile trebuie să facem până ne ducem la medic.

Reporter: Dar de ce?

Femeie: Păi cu ce să ne ducem?

Reporter: Autobuz nu e... ?

Femeie: Autobuz nu-i, drum nu-i, să vină maşini mai mici după noi. Aţi văzut cum e drumul pe aici, pe la noi. Nu e, nu e bine! Nu-i bine, nu-i uşor aici, la noi. Dar n-avem ce face, dacă ne-am sădit pe aici.

În locul şcolii de altădată, astăzi e primăria. Lipsa educaţiei a risipit tinerii comunei.

Bătrâna a rămas cu bătrânii, cu amintirile şi cu magazinul din centru. O odaie din lemn unde pâinea şi restul mărfurilor ajung doar o dată pe săptămână. E zi mare, atunci. Ca la sărbători, parte dintre săteni se primenesc şi aşteaptă.

Reporter: Bună ziua! Ce așteptați?

Localnici: Pită!

Reporter: Când vine pita?

Localnici: O dată pe săptămână

Reporter: De ce o dată pe săptămână?

Localnici: Noi ne bucurăm și o dată pe săptămână.

Cam asta-i povestea pădurenilor de la Bătrâna... Înainte de rămas bun, atunci, în martie 2019, primarul Herciu a încercat să ne explice de ce crede că i-a fost abandonată comuna de politicieni și investițiile în infrastructură.

Radu Herciu, primar: Păi, când vin alegerile, nu contează foarte mult numărul de voturi? Eu aşa ştiu!

Reporter: Adică?

Radu Herciu, primar: Dacă avem un număr de voturi scăzut nimeni nu ne bagă în seamă.


Reportaj realizat de Digi24 în comuna Bătrâna. În 2019, comuna avea cu zece locuitori mai mult. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri