Inițiativă cetățenească depusă la Comisia Europeană: Interzicerea vânzării de țigări celor născuți după 2010

Data actualizării: Data publicării:
Pachet de țigări
Foto: GettyImages

O inițiativă cetățenească vrea să ajungă la prima generație din UE fără tutun. Practic, solicitarea depusă la Comisia Europeană prevede ca cei născuți după anul 2010 să nu mai poată cumpăra deloc țigări în statele membre ale Uniunii Europene asta în contextul în care România este mult peste media UE la capitolul fumători. 5 milioane sunt la noi în țară, adică 32% din totalul populației.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: La nivelul Uniunii Europene, datele Eurostat anunță că avem 26% din populația totală care fumează. În România suntem puțin peste această medie, avem 5 milioane de fumători, adică 32%, iar tot la nivelul UE avem 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani care s-au apucat de fumat.

Din cauza acestor cifre, spun cei care au lansat această inițiativă cetățenească la Comisia Europeană, vor să introducă și să creeze această nouă generație, primă generație, fără tutun.

Prin această inițiativă cetățenească, oamenii cer Comisiei Europene să elaboreze un priect de lege, astfel încât ccei născuți după anul 2010 să nu mai poată să cumpere țigări, pentru ca în 2030 să avem această primă generație fără fumători.

De asemenea și Statele Unitefac mai multe demersuri pentru ca cetățenii să renunțe la fumatsau să nu mai fie atât de dependenți. Autoritățile de acolo au cerut producătorilor de țigarete să introducă mai puțină nicotină în acestea, pentru a nu provoca dependență.

Această inițiativă cetățenească din Europa, nu poate să fie luată în calcul acum de Comisia Europeană, pentru că trebuie întrunite niște condiții, iar principala este aceea ca într-un an de zile să adune un milion de semnături din șapte state diferite.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri