Mădălina Turza: În primele 11 luni de funcţionare, numărul 119 pentru copii abuzaţi a înregistrat peste 90.000 de apeluri

Data publicării:
Mădălina turza face declarații.
Mădălina Turza, consilier de stat şi coordonatorul strategic al asistenţei umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile. Foto: Facebook

Numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi - 119 - a înregistrat în primele 11 luni de funcţionare peste 90.000 de apeluri, iar mii de copii au fost salvaţi din situaţii de criză, a declarat, luni, consilierul de stat şi coordonatorul strategic al asistenţei umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Mădălina Turza.

Ea a făcut un bilanţ la un an de implementare a Programului Naţional „Din Grijă pentru Copii”.

„Ne aflăm exact la jumătatea perioadei de implementare, adică Programul Naţional 'Din Grijă pentru Copii' mai are exact un an de continuat. Aşadar, până-n acest moment, rezultatele principale, livrabile şi cuantificabile ale Programului Naţional 'Din Grijă pentru Copii' sunt următoarele: în primul rând, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi - 119 - este funcţional de 11 luni de zile în proporţie de 100% şi, deja, a produs rezultate semnificative în viaţa copiilor, în sensul în care, în 11 luni de funcţionare avem peste 90.000 de apeluri înregistrate, mii de copii salvaţi din situaţii de criză. Mai mult decât atât, peste 1.500 de echipe interdisciplinare s-au deplasat în teritoriu şi au salvat, realmente, copii din situaţii extrem de complicate”, a declarat Mădălina Turza într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Un alt rezultat concret al programului, a adăugat ea, este mesajul de alarmă „RoALERT - copil dispărut”.

„Acest mesaj se transmite cetăţenilor în ariile în care se depistează un copil dispărut sau în zonele în care bănuim că el se îndreaptă. Acum o săptămână s-a dat prima alarmă legată de dispariţia unui copil şi, ulterior, copilul a fost găsit”, a completat Turza.

Prin intermediul programului, a arătat aceasta, Poliţia naţională a fost dotată cu un sistem avansat şi complet de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor şi a abuzatorilor sexuali.

„Colegii de la Poliţie pot depista în timp real pedofilii online, abuzatorii şi prădătorii sexuali care racolează copii sau, mai rău, îi exploatează în mediul online. (...) 111 poliţişti au fost formaţi pentru a şti să utilizeze acest echipament şi sistem informatic extrem de complex, dar şi pentru a şti cum să administreze probele digitale în cadrul unui proces penal şi a unei investigaţii”, a explicat Turza.

Totodată, ea a menţionat şi operaţionalizarea, până în prezent, a 23 de camere de ascultare a minorilor victime ale infracţiunilor, la nivelul a 19 Inspectorate de Poliţie Judeţene, adăugând că până la finalul anului în fiecare judeţ din România va exista cel puţin o astfel de cameră de audiere a minorilor.

„Mai important decât camerele în sine (...) este faptul că în fiecare judeţ există o echipă multidisciplinară care audiază şi ascultă copilul, formată din psiholog, asistent social şi poliţist. (...) În acest moment avem operaţionale astfel de camere de ascultare la Constanţa, Hunedoara, Călăraşi, Botoşani, Maramureş, Argeş, Braşov, Iaşi, Mureş, Sibiu, Satu Mare, Teleorman, Vrancea, Alba, Arad, Bihor, Harghita, Bacău şi Olt”, a informat Turza.

Prin Programul Naţional „Din Grijă pentru Copii”, a continuat ea, peste 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu copiii, a prevenirii şi combaterii infracţionalităţii în mediul şcolar.

De asemenea, ea a amintit că în cadrul programului a fost lansată şi funcţionează platforma online dingrijapentrucopii.gov.ro, instrument care pune la dispoziţia părinţilor, copiilor şi specialiştilor informaţii şi resurse utile în domeniul managementului emoţiilor şi al siguranţei copiilor.

Oficialul guvernamental a anunţat, totodată, că în foarte scurt timp „cele 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică sau psihoterapie vor fi disponibile copiilor”, Guvernul urmând să adopte, în acest sens, o hotărâre privind metodologia de decontare a acestor terapii.

În acelaşi context, Mădălina Turza a reamintit că Programul „Din Grijă pentru Copii” are un buget de aproximativ 6 milioane de euro şi a fost iniţiat în anul 2021 pentru o perioadă de doi ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Fiica lui Michael Jackson, în centrul atenției la o petrecere din cadrul Festivalului de Film de la Cannes...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
Adevarul
Cele trei mari victorii ale dacilor contra romanilor. Într-o bătălie celebră războinicii daci au capturat...
Newsweek
Comoara de 20 de miliarde de dolari din mare va fi explorată. Ce este „Sfântul Graal" al epavelor?
Digi FM
Violeta Bănică, adevărul despre relația cu fratele ei, Radu Ștefan: „Nu ne cunoșteam, dar de la 13 ani am...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Mila Kunis și Ashton Kutcher, la un meci de baschet din Los Angeles, alături de copiii lor. Imaginile cu...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024