(P) Bea acasă apă fără să mai dai bani pe PET-uri

Data actualizării: Data publicării:
main_la_fantana

Există nu puțini români, mai ales dintre cei trecuți de prima tinerețe , care nu beau nici acum apă de la robinet, pentru că au rămas cu traumele „apei maro” care murdărea chiuvetele și amenința viețile pe vremea comunismului.

Mulți români aleg – sau sunt nevoiți de circumstanțe – să cumpere apă de băut de la magazin, în bidoane de tip PET, apă pe care o cară acasă. Alți români, mai ales cei tineri, știu mai multe despre apă decât părinții lor și știu că nu orice apă poate fi băută, oricând, oricât și oricum.

Toți românii însă, din toate generațiile, văd munți și insule de PET-uri pe câmpurile, grădinile, râurile și marginile de drum din țară și încep să se gândească de două ori la felul în care vor arunca acel ambalaj de apă, suc sau bere pe care tocmai l-au golit.

Mai puțin de jumătate din cele 500 de miliarde de sticle de plastic produse anual sunt reciclate. Mai mult, reciclarea PET-urilor, deși posibilă, nu este deloc ușoară, atât pe fondul proceselor fizico-chimice pe care le presupune, cât și al educației ecologice și civice a societății – sau, mai precis, al lipsei acesteia.

În România, în 2021, a apărut un răspuns la problematicile de mai sus. L-a gândit, dezvoltat și aplicat La Fântâna, companie românească cu peste 20 de ani de experiență în servicii de hidratare.

Sticla reutilizabilă de 8 litri cu serviciu național de livrare la domiciliu

Serviciul dezvoltat de La Fântâna e simplu, inteligent și eco. Pe scurt, compania îmbuteliază apă de izvor (din Tălmaciu, județul Sibiu, unde fabrica exploatează o sursă) într-o sticlă reutilizabilă din policarbonat. Pe baza unei comenzi făcute online, compania livrează, cu flota auto proprie, apă de izvor oriunde în România.

Serviciul funcționează foarte simplu: la prima comandă, plătești și ambalajele, adică sticlele reutilizabile, pe care, după ce le golești, mai faci o comandă; echipa de livrare a firmei îți aduce sticlele pline și le preia pe cele goale. Iar apa, calculată la litru, costă cât ar costa și luată la PET, din magazin. De aici și comparația cu străvechea meserie de sacagiu (cei care cărau și vindeau, în Țările Române, apă de băut cu sacaua), adaptată însă la nevoile și la realitățile contemporane.

Acest sistem de aprovizionare cu apă de băut acasă are trei mari avantaje:

E confortabil, pentru că nu mai e nevoie să cumperi apă de băut în fiecare zi de la magazin și să o cari până acasă; nu puțini sunt cei care nu mai vor sau nu mai pot căra (oameni în vârstă, mai ales), și care ar vrea ca apa să le fie livrată la ușă;

E convenabil, pentru că bei acasă o apă de izvor de calitate, oligominerală, adică cu conținut echilibrat de minerale, care poate fi băută zilnic, oricând și oricât, la același preț ca la supermarket;

E ecologic, pentru că sticlele în care este transportată sunt reutilizabile, iar tu nu mai pui în circulație ambalaje de plastic de unică folosință, de tip PET, care pot ajunge ușor în mediul înconjurător. O astfel de sticlă de poate fi reutilizată de până la 50 de ori. Fiecare utilizare a acestei sticle înseamnă că 4 PET-uri de 2l sau 16 PET-uri de 0,5l nu mai intră în circulație și nu mai riscă să ajungă în mediul înconjurător. Iar asta înseamnă că, într-un ciclu de viață, o astfel de sticlă reutilizabilă oprește cumpărarea a 200 până la 800 de ambalaje PET, din care multe, în România, nu ajung în circuitul de reciclare, ci în mediul înconjurător.

De ce e important un astfel de serviciu în România de azi?

Argumentul principal este cel ecologic, deși nu e singurul. Cantitatea de plastic care sfârșește în natură (pe care o poluează invariabil - se estimează că un PET de 2 litri se descompune, natural, în până la 700 de ani) este sufocantă și crește într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea societății de a recicla deșeurile din plastic și de a imprima actorilor sociali – cetățenilor, în primul rând - o cultură a reciclării și a frugalității în materie de consum de plastic.

Alegerea, pe care oricine o poate face, să bea acasă o apă de izvor 100% sigură fără să mai pună PET-uri în circulație este un pas înainte și o schimbare de paradigmă. Nu va transforma peste noapte felul în care bem apă în secolul XXI, nu elimină complet nevoia de plastic în acest proces, dar e un pas important în direcția cea bună și un semnal că se poate, cu voință, spirit inovator și putere logistică, să propui alternative viabile.

La final, repetăm: până la 800 de PET-uri care nu riscă să ajungă în natură - cu o singură sticlă reutilizabilă, într-un serviciu accesibil, punctual și bine pus la punct. Nu e puțin!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a aflat Anca Molnar că are cancer. Dezvăluiri care te vor face să plângi: “Nu știa mai nimeni”
Digi FM
Cât plătește Nicușor Dan chirie pentru apartamentul din București: „Avem o cameră și două dormitoare la...
Pro FM
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele luni de viață ale lui Avicii: „Arăta ca un zombie!” DJ-ul suedez își...
Film Now
Ies la iveală detalii despre filmul „Edward Scissorhands”. Johnny Depp s-a luptat pentru acest rol cu Tom...
Adevarul
Cine îi poate opri pe populiști să facă jocurile la Bruxelles. Expert: „Ursula von der Leyen vrea alianță cu...
Newsweek
Câte mii € pe lună ia un român dacă se duce pe front în Ucraina? Ce contract semnează? Pe câte luni?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Ce eforturi ar fi făcut Jennifer Lopez pentru a-și salva căsnicia cu Ben Affleck. Apropiat: „Nu vrea să...
UTV
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. “Ramaneti cu bine si cautati-ma printre...