(P) Bea acasă apă fără să mai dai bani pe PET-uri

Data actualizării: Data publicării:
main_la_fantana

Există nu puțini români, mai ales dintre cei trecuți de prima tinerețe , care nu beau nici acum apă de la robinet, pentru că au rămas cu traumele „apei maro” care murdărea chiuvetele și amenința viețile pe vremea comunismului.

Mulți români aleg – sau sunt nevoiți de circumstanțe – să cumpere apă de băut de la magazin, în bidoane de tip PET, apă pe care o cară acasă. Alți români, mai ales cei tineri, știu mai multe despre apă decât părinții lor și știu că nu orice apă poate fi băută, oricând, oricât și oricum.

Toți românii însă, din toate generațiile, văd munți și insule de PET-uri pe câmpurile, grădinile, râurile și marginile de drum din țară și încep să se gândească de două ori la felul în care vor arunca acel ambalaj de apă, suc sau bere pe care tocmai l-au golit.

Mai puțin de jumătate din cele 500 de miliarde de sticle de plastic produse anual sunt reciclate. Mai mult, reciclarea PET-urilor, deși posibilă, nu este deloc ușoară, atât pe fondul proceselor fizico-chimice pe care le presupune, cât și al educației ecologice și civice a societății – sau, mai precis, al lipsei acesteia.

În România, în 2021, a apărut un răspuns la problematicile de mai sus. L-a gândit, dezvoltat și aplicat La Fântâna, companie românească cu peste 20 de ani de experiență în servicii de hidratare.

Sticla reutilizabilă de 8 litri cu serviciu național de livrare la domiciliu

Serviciul dezvoltat de La Fântâna e simplu, inteligent și eco. Pe scurt, compania îmbuteliază apă de izvor (din Tălmaciu, județul Sibiu, unde fabrica exploatează o sursă) într-o sticlă reutilizabilă din policarbonat. Pe baza unei comenzi făcute online, compania livrează, cu flota auto proprie, apă de izvor oriunde în România.

Serviciul funcționează foarte simplu: la prima comandă, plătești și ambalajele, adică sticlele reutilizabile, pe care, după ce le golești, mai faci o comandă; echipa de livrare a firmei îți aduce sticlele pline și le preia pe cele goale. Iar apa, calculată la litru, costă cât ar costa și luată la PET, din magazin. De aici și comparația cu străvechea meserie de sacagiu (cei care cărau și vindeau, în Țările Române, apă de băut cu sacaua), adaptată însă la nevoile și la realitățile contemporane.

Acest sistem de aprovizionare cu apă de băut acasă are trei mari avantaje:

E confortabil, pentru că nu mai e nevoie să cumperi apă de băut în fiecare zi de la magazin și să o cari până acasă; nu puțini sunt cei care nu mai vor sau nu mai pot căra (oameni în vârstă, mai ales), și care ar vrea ca apa să le fie livrată la ușă;

E convenabil, pentru că bei acasă o apă de izvor de calitate, oligominerală, adică cu conținut echilibrat de minerale, care poate fi băută zilnic, oricând și oricât, la același preț ca la supermarket;

E ecologic, pentru că sticlele în care este transportată sunt reutilizabile, iar tu nu mai pui în circulație ambalaje de plastic de unică folosință, de tip PET, care pot ajunge ușor în mediul înconjurător. O astfel de sticlă de poate fi reutilizată de până la 50 de ori. Fiecare utilizare a acestei sticle înseamnă că 4 PET-uri de 2l sau 16 PET-uri de 0,5l nu mai intră în circulație și nu mai riscă să ajungă în mediul înconjurător. Iar asta înseamnă că, într-un ciclu de viață, o astfel de sticlă reutilizabilă oprește cumpărarea a 200 până la 800 de ambalaje PET, din care multe, în România, nu ajung în circuitul de reciclare, ci în mediul înconjurător.

De ce e important un astfel de serviciu în România de azi?

Argumentul principal este cel ecologic, deși nu e singurul. Cantitatea de plastic care sfârșește în natură (pe care o poluează invariabil - se estimează că un PET de 2 litri se descompune, natural, în până la 700 de ani) este sufocantă și crește într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea societății de a recicla deșeurile din plastic și de a imprima actorilor sociali – cetățenilor, în primul rând - o cultură a reciclării și a frugalității în materie de consum de plastic.

Alegerea, pe care oricine o poate face, să bea acasă o apă de izvor 100% sigură fără să mai pună PET-uri în circulație este un pas înainte și o schimbare de paradigmă. Nu va transforma peste noapte felul în care bem apă în secolul XXI, nu elimină complet nevoia de plastic în acest proces, dar e un pas important în direcția cea bună și un semnal că se poate, cu voință, spirit inovator și putere logistică, să propui alternative viabile.

La final, repetăm: până la 800 de PET-uri care nu riscă să ajungă în natură - cu o singură sticlă reutilizabilă, într-un serviciu accesibil, punctual și bine pus la punct. Nu e puțin!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”