Prefectura Mureș va efectua controale în toate azilele din județ până la finalul lunii august

Data actualizării: Data publicării:
amenzi centre rezidentiale
Verificări în centre sociale și azile. FOTO: Freepik

Prefectura Mureș extinde controalele la centrele de zi, de recuperare, de reabilitare şi de reinserţie socială și va verifica inclusiv formele de îngrijire la domiciliu, după descoperirea a şapte persoane cazate în condiţii improprii în subsolul unui centru rezidenţial din satul Bărdeşti, în urma unui apel la 112. Subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, a declarat că toate unităţile de asistenţă socială care funcţionează pe raza judeţului Mureş vor fi verificate în perioada 31 iulie - 28 august.

"De astăzi încep verificările până în 28 august, când se va face un raport final. Faţă de ceea ce s-a mai verificat, au intrat în verificări şi centrele de zi pentru copii, tineri, persoane vârstnice, centrele de zi pentru asistenţă şi suport pentru persoane aflate în nevoie, centrele de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială, centrele de preparare şi distribuţie a hranei care nu au fost incluse în verificările anterioare, serviciile de îngrijire la domiciliu, serviciile cu cazare pe perioadă determinată sau nedeterminată, centre rezidenţiale, locuinţe protejate, adăposturi de noapte, centrele multifuncţionale, internate de tip social şi alte unităţi de asistenţă socială existente în judeţul Mureş", a transmis subprefectul Nagy Zsigmond.

Vor fi verificate, de asemenea, centrele de preparare şi distribuţie a hranei pentru persoane aflate în risc de sărăcie, serviciile cu cazare, pe perioadă determinată sau nedeterminată, cum sunt centrele rezidenţiale, inclusiv cele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, locuinţe protejate, adăposturile de noapte, centrele multifuncţionale care asigură condiţii de locuit şi de gospodărire pe perioadă determinată sau internatele de tip social.

Decizia extinderii controalelor a fost luată după ce, în urmă cu câteva zile, în urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgenţă 112, ISU Mureş a fost solicitat să intervină pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă "Căsuţa lu' Min", din comuna Sântana de Mureş, satul Bărdeşti.

La faţa locului au fost identificate 30 de persoane, dintre care 7 persoane erau ţinute la subsolul clădirii, în condiţii improprii.

"În urma intervenţiei la centrul vizat, 13 persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidenţiale conforme din judeţul Mureş", a precizat la acel moment Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş.

Din cele 13 persoane investigate medical, 8 au fost internate la Clinica de Psihiatrie nr. 1, trei pacienţi au ajuns la Clinica de Psihiatrie 2, din cadrul Spitalului Judeţean Mureş, o persoană la Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi una la UPU SMURD Târgu Mureş.

Persoanele identificate în centru, care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, au fost relocate la centre rezidenţiale autorizate din judeţul Mureş, 9 la Luduş, 4 la Sighişoara şi 3 la Ideciu de Jos, iar un beneficiar a fost preluat de la Centrul din Bărdeşti de către membrii familiei.

În urma anchetei, trei persoane au fost arestate preventiv pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri