Viitor cu pensie nesigură

Data publicării:
pensionari agerpres_7580528

Începe lupta globală cu pensiile. Perspectivele pentru venitul mediu din timpul pensionării devin din ce în ce mai întunecate. Chiar dacă economia mondială este în plină expansiune, generaţiile viitoare de pensionari nu vor putea trăi fără grija zilei de mâine.

Cheltuielile publice cu pensiile au crescut cu aproximativ 1,5% din PIB, din anul 2000 încoace. Nu este un procent generos, dar chiar şi aşa este de aşteptat să se reducă substanţial în viitorul apropiat, arată cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Iar asta pentru că vârsta medie a populaţiei continuă să crească, iar Guvernele vor fi presate să strângă sacul cheltuielilor cu pensiile. Generozitatea a ajuns la limită, iar acum se caută soluţii.

În urmă cu doi ani, pentru fiecare 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, erau 28 care aveau 65 de ani sau mai mult, adică vârsta medie de pensionare. Până în 2050, studiile arată că acest raport va creşte până la 53 de persoane.

Este o cifra îngrijorătoare pentru majoritatea ţărilor bogate, care s-au conformat şi au adoptat deja reforme în ultimii ani pentru a reduce generozitatea sistemelor obligatorii de pensii, publice sau private, potrivit The Economist.

De exemplu, în ultimii doi ani, o treime dintre ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au schimbat nivelurile de contribuţie la pensiile private, în timp ce trei ţări şi-au majorat vârsta de pensionare. Din 2060, în aproximativ jumătate dintre cele 35 de state membre, bărbaţii vor lucra cu un an şi jumătate mai mult, iar femeile cu doi ani.

Totuşi, în unele ţări precum Coreea de Sud, oamenii continuă să munceasă chiar şi timp de un deceniu peste vârsta legală de pensionare. Şi asta pentru că pensiile, deşi scot mulţi bani din buzunarele statelor, nu sunt suficient de mari pentru a concura cu salariile.

Rata netă de înlocuire, adică venitul după pensionare ca procent din salariu, pentru persoanele cu venituri medii este deja în scădere în multe ţări. Marea Birtanie se poziţionează acum la extrem, cu o rată de înlocuire de doar 29. Practic o persoană ia ca pensie sub 30% din venitul pe care îl avea ca angajat. Este de peste două ori mai puţin decât media statelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, de 63%.

Pe de altă parte, pensionarii din unele țări europene încă obțin beneficii generoase. Cei din Franța se bucură de o rată de 75%, în timp ce vârstnicii din Olanda se aşteaptă la peste 100%. Experţii spun însă că o astfel de creştere este puţin probabil să dureze.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"