UE propune noi reguli de copyright pentru instrumentele generative de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT

Data publicării:
inteligenta artificiala
Inteligenţa artificială trebuie să fie controlată de oameni, altfel poate fi transformată într-o armă, a declarat preşedintele Microsoft. Foto: Guliver/GettyImages

Companiile care implementează instrumente generative de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-şi dezvolta sistemele, conform unui acord UE iniţial, care ar putea deschide calea pentru primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează tehnologia, transmite Reuters.

Comisia Europeană a început să elaboreze Legea privind inteligenţa artificială în urmă cu aproape doi ani, pentru a reglementa tehnologia emergentă a inteligenţei artificiale, care a cunoscut un boom în investiţii şi popularitate după lansarea chatbot-ului ChatGPT, alimentat de AI, al OpenAI. 

Membrii Parlamentului European au convenit să treacă proiectul la următoarea etapă, în timpul căruia parlamentarii UE şi statele membre vor dezbate detaliile finale ale proiectului de lege. 

Conform propunerilor, instrumentele AI vor fi clasificate în funcţie de nivelul lor de risc perceput: de la minim la limitat, ridicat şi inacceptabil, notează News.ro

Domeniile de îngrijorare ar putea include supravegherea biometrică, răspândirea dezinformării sau limbajul discriminatoriu. Deşi instrumentele cu risc ridicat nu vor fi interzise, cei care le folosesc vor trebui să fie foarte transparenţi în operaţiunile lor. 

Citește și: Nu sunt prezentatori de știri tv, sunt avataruri create de AI. Cum se folosește tehnologia deep fake pentru a face propagandă

Companiile care implementează instrumente AI generative, cum ar fi ChatGPT sau generatorul de imagini Midjourney, vor trebui, de asemenea, să dezvăluie orice material protejat prin drepturi de autor folosit pentru a-şi dezvolta sistemele. 

Această prevedere este o completare cu întârziere, elaborată în ultimele două săptămâni, potrivit unei surse familiare cu discuţiile. Unii membri ai comitetului au propus iniţial interzicerea materialelor protejate prin drepturi de autor care sunt folosite pentru a antrena modele AI generative, a spus sursa, dar acest lucru a fost abandonat în favoarea unei cerinţe de transparenţă.

”Împotriva dorinţelor conservatoare de mai multă supraveghere şi fanteziei de stânga de suprareglementare, parlamentul a găsit un compromis solid care să reglementeze AI în mod proporţional, să protejeze drepturile cetăţenilor, precum şi să stimuleze inovaţia şi să stimuleze economia”, a declarat Svenja Hahn, deputat în Parlamentul European. 

Citește și: Giganţii americani ai tehnologiei mizează în stil mare pe inteligenţa artificială şi reduc costurile pentru alte activităţi

Analistul Macquarie Fred Havemeyer a spus că propunerea UE este una ”cu tact” mai degrabă decât o abordare ”întâi interzice şi pune întrebări mai târziu” propusă de unii. 

OpenAI, susţinută de Microsoft, a provocat uimire şi anxietate în întreaga lume când a dezvăluit ChatGPT la sfârşitul anului trecut.  

Chatbotul a devenit aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere din istorie, ajungând la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în câteva săptămâni. 

Cursa care a urmat între companiile de tehnologie pentru a aduce pe piaţă produse generative de inteligenţă artificială i-a îngrijorat pe unii observatori, proprietarul Twitter, Elon Musk, susţinând o propunere de a opri dezvoltarea unor astfel de sisteme timp de şase luni. La scurt timp după semnarea scrisorii, Financial Times a relatat că Musk intenţionează să-şi lanseze propriul startup pentru a rivaliza cu OpenAI.

Citește și: Apelul disperat al unui celebru cercetător: Opriți Inteligența Artificială sau oamenii vor muri

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...