Washingtonul îndeamnă Beijingul să înceteze acţiunile sale „periculoase” în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
An anti-ship missile is launched during a drill in the East China Sea
China își face tot mai mult simțită prezența în Marea Chinei de Sud. Foto: Profimedia

Statele Unite au cerut îndemnat sâmbătă Beijingul să pună capăt acţiunilor sale "provocatoare şi periculoase" în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, după o coliziune evitată în ultimul moment între un vas al pazei de coaste chineze şi o navă filipineză, relatează AFP. 

"Cerem Beijingului să renunţe la acţiunile sale provocatoare şi periculoase", a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, reafirmând în acelaşi timp sprijinul ferm al Washingtonului pentru "aliatul" său Filipine. 

SUA au reamintit astfel că un atac armat în Oceanul Pacific, care include Marea Chinei de Sud, împotriva forţelor armate, a navelor publice sau avioanelor filipineze, inclusiv a gărzii de coastă, ar avea drept rezultat aplicarea angajamentelor de apărare reciprocă ale SUA faţă de Filipine, în baza unui tratat din 1951. 

Incidentul, care a făcut să crească tonul între Beijing şi Manila, s-a produs duminică în apropierea Insulelor Spratleys, la o zi după discuţii la Manila între ministrul chinez de externe, Qin Gang, şi preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, tocmai pentru a dezamorsa dezacordurile din aceste ape disputate. 

Aceasta intervine în contextul în care preşedintele filipinez este aşteptat luni la Washington pentru a fi primit de omologul său, Joe Biden, la Casa Albă, notează Agerpres.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 în virtutea căreia pretenţiile sale nu au niciun temei legal. China a reamenajat şi militarizat acolo, în ultimii zece ani, mii de hectare de recife unde au apărut piste de aterizare, porturi şi sisteme radar. 

Potrivit unei echipe a agenţiei France Presse care se afla pe un alt vas filipinez, nava pazei de coastă chineze a tăiat drumul celei a pazei de coastă filipineze, iar coliziunea a fost evitată în ultimul moment. Incidentul este cel mai recent dintr-o serie lungă. 

"Imaginile şi înregistrările video publicate recent în media reamintesc clar că Republica Populară Chineză hărţuieşte şi intimidează navele filipineze care efectuează patrule de rutină în zona lor economică exclusivă", a mai denunţat Departamentul de Stat american. 

China a răspuns la incident vineri acuzând Filipine că a dorit "în mod deliberat" să o provoace. Manila a subliniat că "patrule de rutină în propriile noastre ape nu pot fi considerate nici premeditate, nici provocatoare" şi reprezintă "un drept legal pe care l-am exercitat şi îl vom exercita în continuare".

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...