Video Chelneri roboți sau aplicații care îți rezervă hotelul în funcție de ce dorești. Ray Iunius: Este doar începutul unei revoluții

Data actualizării: Data publicării:
Ray Iunius
Industria ospitalității este din ce în ce mai tehnologizată, iar acesta este doar începutul unei revoluții, spune profesorul Ray Iunius, românul care predă excelența în management șefilor marilor lanțuri hoteliere din întreaga lume. FOTO: Captură Digi24

Roboți care îți servesc preparatele preferate, aplicații care îți intuiesc preferințele și îți rezervă hotelul, dispozitive pentru îmbunătățirea somnului. Industria ospitalității este din ce în ce mai tehnologizată, iar acesta este doar începutul unei revoluții, spune profesorul Ray Iunius, românul care predă excelența în management șefilor marilor lanțuri hoteliere din întreaga lume. Asemenea mașinilor de ultimă generație, spațiile de cazare vor deveni și ele inteligențe artificiale. Este șansa României să sară trepte și să aibă tehnologii înaintea țărilor cu tradiție în domeniu. 

Reporter: Ați observat ce noi tehnologii, ce noi tendințe apar în acest domeniu?

Prof. dr. Ray Iunius: Suntem contemporani cu o revoluție majoră, ce se va întâmpla în tehnologie și atinge și această industrie, o industrie foarte clasică și conservatoare.

Tehnologiile au intrat pe un sector, de rezervare, care este un sector vital. Un alt nou-venit în industria ospitalității este sistemul de rezervare pentru apartamente, camere.

Spunea un hotelier că cea mai mare revoluție în industria hotelieră e când s-au gândit să întoarcă colțul la hârtia igienică din baie pentru că era o reticență foarte mare. Și acum, studenții de la universitatea hotelieră din Lausanne nu au voie să folosească aparatul automat de deschidere a vinului, vezi fete care se chinuie cu tirbușonul, ca să nu schimbi partea clasică și conservatoare.

Reporter: Ce tipuri de roboți sau alte tipuri de tehnologii regăsim în hoteluri și pensiuni? În ce investesc proprietarii de hoteluri și pensiuni?

Prof. dr. Ray Iunius: Am să vă spun întâi în ce nu investesc. Avem deja nanotehnologii cu care putem să avem ferestre pe care să nu fie nevoie să le speli la 6 luni, nu am văzut așa ceva. Ați văzut vreun robot aspirator în vreun hotel? Nu.

Mă aștept ca în viitorul hotelăriei ca acest hotel să se automatizeze. Important e să nu automatizezi front-line. Când vii într-un hotel vrei să fii primit de o ființă omenească.

Avem tehnologii să se facă patul singur prin câteva mișcări. Roboțelul care vine și îți aduce ce ți-ai comandat. Inclusiv în hotelul în care stau, în baie, geamul la o singur buton devine opac. România are șansa să sară peste și să aibă, datorită acestor tehnologii, lucruri care încă nu apar dincolo.

Reporter: În ce măsură se schimbă experiența senzorială sau poate fi personalizată o masă?

Prof. dr. Ray Iunius: În momentul în care aerul este controlat, muzica e controlată, dormitul într-o cameră înseamnă regenerare, te vei simți odihnit. Din ce în ce mai mult în AI exista aplicații care nu doar îți calculează proteinele, dar pot transmite direct în bucătărie ce ai nevoie, înainte ca tu să te gândești. Când ceri mâncarea nu te mai întreabă nimeni ce vrei, creierul a transmis înainte ca tu să fii conștient ce e bun pentru tine.

Reporter: Ne putem aștepta la meserii care să dispară din cauza AI?

Prof. dr. Ray Iunius: În special în back-office o să fie, în toate procesele care nu se văd. Nu mai ai oameni care vor să vină în aceste munci și aici intervine AI inclusiv în training. Inteligența artificială poate funcționa foarte bine dacă inteligența biologică funcționează bine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita