Video Cum arată grafica video a zborurilor făcute de avioanele-spion ale NATO care au supravegheat Ucraina în ultimele 2 luni

Data publicării:
ezgif.com-resize (10)
Grafică video a zborurilor avioanelor de spionaj NATO care monitorizează Ucraina. Captură gif: Twitter/Orion Intel

O grafică video realizată doar pe baza informațiilor din surse deschise arată amploarea zborurilor de recunoaștere și supraveghere realizate de avioanele-spion ale NATO, inclusiv din spațiul aerian al României, cu rolul de strângere de informații și monitorizare a conflictului din Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, avioanele de supraveghere NATO efectuează zilnic zboruri ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - Informații Supraveghere și Recunoaștere) deasupra României, Mării Negre, Poloniei și țărilor baltice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform NATO, „invazia Rusiei în Ucraina a subliniat nevoia Alianței de a avea o imagine clară a acțiunilor care se desfășoară la sol, în aer și pe mare. Acest domeniu oferă NATO un avantaj în privința informațiilor militare și permite statelor Aliate să obțină detalii importante care să le permită să-și reducă vulnerabilitățile”.

În prezent, unele zboruri ISR ale NATO sunt vizibile pe aplicația Flight Radar 24.

Zborurile de supraveghere ale NATO sunt realizate de avioane de comandă și control E-8C, cu sisteme proprii de detecție și radiolocație, avioane Boeing RC-135 Rivet Joint care monitorizează și colectează informațiile din surse radio și radar, drone RQ-4 Global HAwk, avioane Bombardier Challenger 650 de război electronic, informează Janes Defence.

În luna martie, o dronă americană  MQ-9 Reaper s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost atacată de avioane militare rusești.

În luna ianuarie, aeronave AWACS ale NATO au aterizat în România pentru monitorizarea acțiunilor armatei ruse de pe frontul din Ucraina.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă. Din februarie anul trecut, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO. Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri.

De asemenea, aceste avioane pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. „Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...