ANALIZĂ. Cum sunt șantajate fondurile de pensii care gestionează banii românilor din Pilonul II

Data publicării:
pensionari agerpres_7580528
FOTO: Agerpres

Guvernul a chemat administratorii fondurilor de pensii obligatorii la discuții, dar care sună mai mult a șantaj decât a negociere. Li s-a cerut să vină cu o opinie despre ce parteneriate public-privat ar dori să finanţeze. De genul această e condiţia: nu aveţi loc de întoarcere, acceptaţi. Cu banii noştri de pensii! Asta ar fi o întrebare la care trebuie să răspundă contribuabilii, dacă ei ar fi de acord, nu administratorii, arată o analiză Business Club.

Guvernul vrea să folosească pensiile viitoare pentru a finanţa aventurile lui Darius Vâlcov, consilier al premierului şi Liviu Dragnea, șeful PSD. Posibil şi la suprapreţ.

Activele pensiilor private, care s-au dus la peste 10 miliarde de euro, sunt văzute acum că o sursă de finanţare pentru astfel de contracte obscure, dincolo de procedurile europene.

Sunt multe proiecte pentru care s-ar putea folosi fonduri europene, dar sunt preferate din motive evidente astfel de parteneriate, posibile dincolo de reguli. Luăm astfel de contracte, în care un investitor ia în concesiune o astfel de lucrare. Tehnic, el trebuie să asigure şi finanţare, construieşte şi apoi administrează câteva decenii, timp în care statul plăteşte cu ţârâita, cu dobânzi.

Finanţarea însă se poate dovedi o problemă. Astfel de proiecte au probabilitate mare, din diverse motive - valoare, încredinţare să fie declarate nebancabile - nu primesc finanţare. Aşa a fost povestea cu parteneriatul public privat pe Comarnic-Braşov, unde constructorii nu au putut să se împrumute.

Şi dacă o bancă nu este dispusă să ofere finanţare, atunci se bagă mâna cu forţa în pensiile private. E o aventură financiară făcută cu singuranţa bătrâneţii a 7 milioane de oameni. E foarte periculos. Altă logică nu există pentru care să ajungă la folosirea banilor din pensii pentru investiţiile în infrastructură. Probabil că se gândesc că nu au cum să atragă pe bune finanţare şi atunci se vor înfrupta din pensii.

Guvernul, sub ameninţarea că cei 7 administratori de fonduri de pensii trebuie să vină de acasă cu 800 de milioane de euro ca majorare de capital, forţează schimbarea destinaţiei unor bani. Banii noştrii sunt jucaţi la o ruletă politică în funcţie de interese.

Şi nu mai e vorba de taxele plătite, ci de pensia privată. Chiar dacă va fi o felie din totalul activului, tot grav e. Plasamentele activelor din pensiile private trebuie duse către instrumente cu risc scăzut. De aceea cea mai mare parte sunt duse către obligațiuni. O parte mai mică spre bursă, dar și acolo către acțiuni blue chips. Nu în aventuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...