Mineritul din Valea Jiului, aproape de colaps

Data publicării:
minerit

La un an după închiderea celei mai vechi mine din Valea Jiului, alte 2 exploatări de huilă, Lupeni și Lonea, aşteaptă să li se pună lacătul pe uşă. Comisia Europeană a avizat, la sfârșitul săptămânii trecute, valoarea ajutoarelor de stat. O parte din bani vor ajunge la angajații care își vor pierde locurile de muncă. Restul vor fi folosiţi la conservarea activității miniere și la ecologizarea zonei. Din 2018 încolo, în Valea Jiului vor mai funcționa doar 2 exploatări de cărbune.

447 de milioane de lei, atât va acorda statul român drept ajutor financiar pentru închiderea celor 2 exploatări miniere, Lupeni și Lonea. Ajutorul de stat a fost deja avizat de Comisia Europeană. Minele vor fi închise pentru că, spun specialiştii, nu sunt competitive şi, în loc de profit, aduc pierderi complexului energetic Hunedoara.

Mina Lupeni este prima care va intra în programul de închidere începând chiar de anul viitor. Exploatarea de huilă de la Lupeni este cea mai mare din Valea Jiulu. Aici lucrează în prezent peste 1.000 de angajați.

Închiderea celor 2 exploatări de subteran, la puțin timp după ce mina Petrila a fost și ea închisă, nu este privită cu ochi buni de localnici.

Localnic: “O părere foarte, foarte proastă, că și eu sunt angajat al minei Lupeni, aș mai avea 6 ani până la pensie, ceea ce nu știu dacă o să mai avem de unde ieși la pensie.”

Localnic: “Destul de rău, ce să însemne, locuri de muncă nu, după ce că îs puține și astea se închid.”

Localnic: “E destul de dureros, nu pentru mine, că îs pensionar, dar pentru activi, că alt loc de muncă nu are de unde să i se acorde.”

Nici sindicaliști nu sunt de acord cu planul de închidere stabilit de guvern.

Vasile Păduraru, lider sindicat mina Lonea: „Mina Lonea, cu o minimă investiție, de 1 milion, 1 milion și jumătate de lei, mina Lonea ar putea să mai dea cel puțin 25 de ani cu actuala metodă de exploatare, straturile de cărbune sunt foarte aproape, sunt dezvelite.”

Ajutorul de stat va fi împărțit în două. O parte din bani va asigura plățile compensatorii sau reconversia profesională a minerilor, iar cealaltă va acoperi costurile lucrărilor specifice închiderii minelor și ecologizării zonei.

Michael Melczer, director general CEH: „Suma de 233 de milioane RON va fi dedicată sprijinului pentru angajați. Cealalată parte, undeva la 214 milioane RON, vor fi dedicați compensării pierderilor pe producția care va merge înainte până la închiderea efectivă.”

La începutul anilor 90, în Valea Jiului funcţionau 14 mine, la care lucrau peste 52.000 de persoane. După închiderea minelor Lupeni și Lonea, în bazinul carbonifer vor mai funcționa doar 2 exploatări, cea de la Livezeni și cea din Vulcan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta