Business Club | Deciziile Americii au ecou în România

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537-1

 Într-o prima fază, acelaşi mesaj a fost receptat bine şi de piaţa valutară. La cotaţiile BNR am avut un curs care a intrat sub 4,5 de lei. Dolarul, aşa cum era normal, a crescut. Însă nu a ţinut... După-amiază a sărit iarăşi, spre 4,51 de lei. Cel mai probabil a fost un ordin comercial de cumpărare, un ordin mai mare, care a întors piaţa. O mai face cineva un împrumut de ultimă oră pentru a se aproviziona acum, când începe frenezia cumpărăturilor de sărbători şi s-a dus cursul mai sus.

Altă explicaţie nu ar fi. În principiu, predicţia că vom avea o întoarcere după ce am avut decizia Fed-ului american rămâne în picioare. Dar aşa cum am spus şi cu ceva vreme în urmă... s-ar putea să mai dureze. Se apropie vacanțele, investitorii mari îşi iau liber şi piaţa ar putea fi dominată de ordine comerciale în cele câteva zile de tranzacţionare care au mari rămas. Datele problemei nu se schimbă, e posibil să se amâne efectul eventual.

Dar sa detaliem puțin pe ce a decis Rezerva Federală americană. Bancherii spun practic că America şi-a închis rănile crizei, cel puţin parţial, şi nu mai are nevoie să fie anesteziată cu miile de miliarde tipărite de Fed. Urcarea dobânzii de referinţă urcă practic costurile cu care se împrumută băncile şi mai departe, populaţia în Statele Unite, dar şi în afară. Însă pentru a evita o panică pe burse, Fed-ul semnalizează că va scumpi banii doar gradual. E o veste bună pentru cei ce se tem că împrumuturile ieftine au condus la supraîndatorarea companiilor şi guvernelor şi la creşterea riscurilor unor falimente în lanţ. Însă, chiar dacă America strânge robinetul, în lume, era banilor ieftini continuă.

Analiștii se așteaptă la aprecierea dolarului și la continuarea ieftinirilor din piața materiilor prime. Creșterea volatilității din piețe e, de asemenea, un risc. La fel cum e greu de estimat și care va fi efectul politicilor divergente ale celor mai mari bănci centrale din lume. America normalizează politica monetară, dar Europa a preluat ștacheta banilor ieftini. În același timp, alte opt bănci centrale mari sunt așteptate să scadă dobânzile în următorul an, așa că era banilor ieftini nu s-a încheiat, s-a schimbat doar tiparnița.

Fed-ul are în bilanțuri obligațiuni și titluri de valoare , echivalentul a 25% din PIB-ul Americii, Europa va ajunge în mai 2017 la 33% din PIB-ul zonei euro, atunci când Banca Centrala a Japoniei va ajunge la 108% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Ana Baniciu a născut un băiețel perfect sănătos. S-a mutat într-o casă veche din centrul Capitalei cu 3 zile...
Film Now
Johnny Depp va fi Satana, iar Jeff Bridges va apărea în rolul lui Dumnezeu, într-un film de Terry Gilliam...
Adevarul
Fenomen uluitor surprins în Munții Metaliferi. Busola o ia razna, iar trăsnetele lovesc necruțător FOTO VIDEO
Newsweek
Cât trebuie să fi lucrat pentru 4.000 lei pensie la recalculare? Ce indice de corecție trebuie să ai?
Digi FM
Cât de importantă e bunica pentru AMI - O poveste emoționantă la Digi FM
Digi World
Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o mișcare agresivă...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Demi Moore ar fi pus ochii pe Joe Jonas, cântărețul cu 27 de ani mai tânăr decât ea. Dezvăluiri neașteptate...
UTV
Halsey s-a luptat in secret cu doua boli grave: “Ma consider norocoasa ca sunt in viata”. Imagini emotionante...